Annons
Nyheter

Kungahuset billigt i europeisk jämförelse

Det svenska kungahuset mottar förhållandevis lite pengar i jämförelse med de andra kungahusen i Europa, rapporterar The Guardian.
Kungahuset • Publicerad 6 april 2023
Sverige landar på plats fem av åtta när summorna från de europeiska kungahusen listas av The Guardian. Arkivbild.
Sverige landar på plats fem av åtta när summorna från de europeiska kungahusen listas av The Guardian. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

De senaste siffrorna visar att det svenska kungahuset fick ett anslag på 149,3 miljoner kronor för 2021. Nästan 74 miljoner kronor av dessa täckte kostnaden för kungens offentliga åtaganden, inklusive resor och personal, skriver The Guardian.

Utöver det fick kung Carl Gustaf och drottning Silvia ytterligare drygt åtta miljoner kronor, kronprinsparet drygt 4,5 miljoner kronor och Carl Philip och Sofia drygt 1 miljon kronor.

Annons

2019 blev prinsessan Madeleines och prins Carl Philips barn av med sina titlar, vilket innebär färre uppdrag och plikter, men också att rätten till apanaget uteblir.

Brittiska kungahuset i topp

Föga förvånande toppar det brittiska kungahuset listan, som i fjol mottog mellan motsvarande 1,1 och 1,6 miljarder kronor. Osäkerheten beror på en lagändring som drottning Elizabeth II fick regeringen att genomföra och som begränsar den offentliga insynen.

Nederländernas kungahus, tvåa på listan, är ett av de kungahus som betalar skatt på pengarna från staten. I år kommer kung Willem-Alexander och hans familj att ta emot 573 miljoner kronor.

Norge trea

Det norska kungahuset fick 311 miljoner kronor förra året, men det är enligt The Guardian oklart hur dessa pengar fördelas. Enligt en rapport från 2015 får kungen, drottningen och kronprinsparet medel för att täcka bland annat förvaltning, drift, underhåll, privata utgifter och officiell klädsel.

Furstendömet Luxemburg kvalar in på fjärdeplatsen där storhertigen Henri och hans familj kommer att ta emot 219 miljoner kronor under 2023. Danmarks kungahus får varje år nästan 182 miljoner kronor och det senaste beloppet för Belgiens kungahus är 142 miljoner kronor.

Kung Felipe VI av Spanien med familj kommer att ta emot runt 96 miljoner kronor i år.

Fakta: Kungahusen i pengar

1. Storbritanniens kungahus mottog någonstans mellan 1,1 miljarder kronor (86,3 miljoner pund) och 1,6 miljoner kronor (127 miljoner pund).

2. Nederländernas kungahus mottog 573 miljoner kronor (44,2 miljoner pund).

3. Norges kungahus mottog 311 miljoner kronor (24 miljoner pund).

4. Furstendömet Luxemburg fick 219 miljoner kronor (16,9 miljoner pund).

5. Danmarks kungahus mottog nästan 182 miljoner kronor (14 miljoner pund).

6. Sveriges kungahus mottog 149 miljoner kronor (11,5 miljoner pund).

7. Belgiens kungahus mottog 142 miljoner kronor (11 miljoner pund).

8. Spaniens kungahus mottog runt 96 miljoner kronor (7,4 miljoner pund).

De angivna beloppen kommer från de senaste uppgifterna från respektive land och varierar därför i år sinsemellan.

Att ranka kungahusen är också som att jämföra äpplen och apelsiner. De ekonomiska uppgörelserna mellan respektive lands kungahus och staterna skiljer sig åt. Till exempel täcker vissa av kostnadsplanerna underhåll för slott, personal och säkerhet medan andra är begränsade till årliga stipendier för enskilda kungar eller drottningar. Vissa betalar skatt medan andra inte gör det.

Källa: The Guardian

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons