Annons
Nyheter

Kungen hyllade dem som byggde Göta kanal

Jubileum • Publicerad 9 juli 2022
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kliver av M/B Stockholm och anländer till Bergs slussar i samband med Göta kanals 200-årsjubileum.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia kliver av M/B Stockholm och anländer till Bergs slussar i samband med Göta kanals 200-årsjubileum.Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Åskådarleden var täta när kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände för att fira 200-årsjubileet vid Bergs slussar.
Åskådarleden var täta när kung Carl Gustaf och drottning Silvia anlände för att fira 200-årsjubileet vid Bergs slussar.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

1822 öppnades Göta kanals västra del för trafik. Då invigdes sträckan av Karl XIV Johan och på lördagen var det dags för ättlingen kung Carl Gustaf att hålla tal vid Bergs slussar vid firandet av 200-årsjubileet.

Kungen passade på att citera några strofer från Tage Danielssons dikt om kanalbygget: "Vintern kom med sin kyla. De fick inte domna. Sommaren kom med sin hetta. De fick inte somna. De slet ut sig, i ösregn, när spaden blev hal, de händer som grävde på Göta kanal".

Annons

Dikten handlar om de 58 000 män som byggde kanalen och som kungen också hyllade i sitt tal.

"Låt oss sända en tacksam tanke till dessa hårt arbetande människor. De som grävde och sprängde sig fram genom landskapet, de som uppförde slussar och byggde broar", fortsatte kungen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons