Annons
Nyheter

Kvinna fick hjärnskada under förlossning

Vård • Publicerad 9 december 2020
En kvinna anmäler Gällivare sjukhus för att hon slutade andas och drabbades av en hjärnskada under en förlossning. Arkivbild.
En kvinna anmäler Gällivare sjukhus för att hon slutade andas och drabbades av en hjärnskada under en förlossning. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

En kvinna i 40-årsåldern har fått koncentrationssvårigheter och dåligt minne på grund av en hjärnskada hon ådrog sig under en förlossning på sjukhuset i Gällivare, skriver Norr Media. Kvinnan har anmält händelsen, som inträffade 2017, till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I samband med förlossningen behandlades kvinnan med en felaktig bedövning och hon slutade andas. Först efter att hon fått hjärt- och lungräddning kom andningen i gång igen.

Annons

Inte förrän två och ett halvt år efter förlossningen fick kvinnan veta att hon hade drabbats av en hjärnskada. Hon hade då flera gånger sökt vård, men remisserna hade skickats till fel ställe.

En chefläkare har uppgett att förlossningen ska utredas och att en lex Maria-anmälan ska lämnas in eftersom rehabiliteringen av hjärnskadan brustit, enligt Ivo-anmälan.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons