Annons

Ryssland: Ukraina bakom explosionen på kaféet

En ung kvinna har gripits efter söndagens explosion på ett kafé i S:t Petersburg, där den välkända ryska militärbloggaren Vladlen Tatarskij dödades. I ett vida spritt filmklipp ses kvinnan erkänna att hon tog dit den staty som exploderade.
Ryssland anklagar Ukraina för attentatet.
Ryssland • Publicerad 3 april 2023
Blommor och en bild på Vladlen Tatarskij i närheten av det kafé i S:t Petersburg där en sprängladdning gick av under söndagen.
Blommor och en bild på Vladlen Tatarskij i närheten av det kafé i S:t Petersburg där en sprängladdning gick av under söndagen.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Vladlen Tatarskij, som egentligen hette Maksim Fomin, pratar i mikrofon framför en bild på sig själv strax före explosionen.
Vladlen Tatarskij, som egentligen hette Maksim Fomin, pratar i mikrofon framför en bild på sig själv strax före explosionen.Foto: AP/TT
Gatan utanför kaféet städas dagen efter explosionen.
Gatan utanför kaféet städas dagen efter explosionen.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

I videoklippet erkänner 26-åriga Darja Trepova att hon tog med föremålet som exploderade till kaféet. På frågan vem som sade åt henne att göra det svarar hon "kan jag svara senare?".

Enligt flera medier har hon tidigare varit frihetsberövad för att ha deltagit i protester mot Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Omständigheterna kring inspelningen är oklara, men dylika filmade erkännanden är ett vanligt propagandaverktyg i auktoritärt styrda länder. Enligt nyhetsbyrån Interfax har även 26-åringens mamma och syster hämtats in till förhör.

Vladlen Tatarskij, som egentligen hette Maksim Fomin, var en högljudd krigsförespråkare men också en uttalad kritiker av den ryska militärledningen. När explosionen inträffade deltog han i ett patriotiskt samtal på ett kafé vid floden Neva i hjärtat av S:t Petersburg. Enligt myndigheterna skadades ytterligare över 30 personer, tio av dem allvarligt.

Skojade om gåvan

Den ryska anti-terrorenheten NAC, som kallar explosionen ett terrordåd, säger sig ha bevis för att ukrainsk underrättelsetjänst organiserade dådet. Till sin hjälp uppges de ha haft "agenter" som samarbetar med den fängslade Kremlkritikern Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, skriver den ryska tidningen Kommersant med hänvisning till Interfax.

Till norska Dagbladet tillbakavisar Navalnyjs advokat anklagelserna. Ukraina har hittills förnekat all inblandning i händelsen.

Enligt ryska medier gömdes bomben i en gipsbyst som avbildade den inflytelserika bloggaren, som Darja Trepova ska ha gett honom strax före explosionen. Vittnen berättar att Trepova sade till Tatarskij att hon gjort en byst av honom, men att vakterna av säkerhetsskäl tvingat henne att lämna den vid dörren. Enligt vittnesuppgifterna skojade Trepova och Tatarskij om att den skulle innehålla en bomb innan hon hämtade statyetten vid kaféets ingång och gav den till 40-åringen.

Hyllas av Kreml

I ett videoklipp som cirkulerar på sociala medier ses Tatarskij skrattandes sätta ner bysten på ett bord bredvid sig precis före explosionen.

Andra uppgifter gör gällande att Trepova inte ska ha känt till föremålets innehåll när hon lämnade över det.

I ryska medier jämförs attentatet med mordet på den ryska journalisten och Putinanhängaren Darja Dugina, som dödades av en bilbomb i augusti.

Rysslands försvarsdepartement hyllar Tatarskij efter hans död. På Telegram kallar talespersonen Maria Zacharova honom en "väktare av sanningen" och tillägger att "ryska journalister konstant utsätts för hot om repressalier från Kievregimen".

Kallade militären idioter

Tankesmedjan ISW betonar dock att bloggaren, som hade över en halv miljon följare på meddelandeappen Telegram, var en högljudd kritiker av den ryska militärledningen.

Annons

Exempelvis har han kallat det ryska militära toppskiktet för en grupp "otränade idioter" som borde ställas inför rätta för bristen på framgång på slagfältet i Ukraina.

Tatarskij härstammade själv från Donetsk, en av de ukrainska regioner som Ryssland påstår sig ha annekterat.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppger att han tidigare ägt kaféet där explosionen inträffade, men att han lämnat över det till den patriotiska rörelsen Cyber Front Z. På Telegram skriver Prigozjin att han tror att en grupp radikala ryssar – utan koppling till den ukrainska regeringen – ligger bakom dådet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons