Annons
Nyheter

Kvinna opererades för cancer i onödan

En kvinna i 50-årsåldern genomgick en onödig canceroperation på Skånes universitetssjukhus – på grund av att läkaren hörde fel.
Vård • Publicerad 1 november 2022
En kvinna opererades för obefintlig cancer på Skånes universitetssjukhus, skriver Helsingborgs Dagblad. Arkivbild.
En kvinna opererades för obefintlig cancer på Skånes universitetssjukhus, skriver Helsingborgs Dagblad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Kvinnan skulle genomgå en mindre operation av bisköldskörteln och låg nedsövd då två läkare upptäckte en missfärgad förändring som fick dem att misstänka cancer, skriver Helsingborgs Dagblad.

Läkarna skickade då vävnadsprov till patologen för snabb bedömning.

Annons

Svaret kom snabbt, och just då tog läkarna en fikapaus.

Beskedet: kvinnan hade inte cancer.

Men läkaren tolkade svaret som att kvinnan hade en lymfkörtel med metastas från sköldkörtelcancer. Läkarna gick därför in till den sövda kvinnan och opererade bort hela hennes sköldkörtel – i onödan.

Kvinnan har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Hon kommer att behöva medicinera resten av sitt liv.

Sjukhuset menar i sin skrivelse till Ivo att kvinnan aldrig godkände operationen eftersom hon var sövd. Sjukhuset har anmält händelsen som en allvarlig vårdskada.

Ivo konstaterar att läkaren inte har kontrollerat och ”försäkrat sig om att svaret från patologen uppfattades korrekt”, enligt HD.

I efterhand har sjukhuset upprättat tydligare rutiner för sin kommunikation.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons