Annons
Nyheter

Kyla tvingar påven avstå från korsvägsandakt

Ruggigt väder i Rom har fått påve Franciskus att avstå från att på plats delta i långfredagens traditionsenliga korsvägsandakt.
Vatikanstaten • Publicerad 7 april 2023
Påve Franciskus skrevs nyligen ut från en tredagarsvistelse på ett sjukhus i Rom där han vårdats för luftrörskatarr.
Påve Franciskus skrevs nyligen ut från en tredagarsvistelse på ett sjukhus i Rom där han vårdats för luftrörskatarr.Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Den 86-årige påven kommer i stället att följa ceremonin från sin bostad Casa Santa Marta i Vatikanen.

"Med anledning av de senaste dagarnas intensiva kyla kommer påve Franciskus att följa kvällens korsvägsandakt från Casa Santa Marta och delta i bönen tillsammans med Roms stift och de som samlats vid Colosseum", skriver Vatikanen i ett uttalande på fredag.

Annons

Nattemperaturerna är ovanligt kalla i Rom för årstiden och efter mörkrets inbrott har de krupit ner till endast fyra plusgrader, skriver AP.

Tusentals troende brukar närvara i korsvägsandakten och i år blir det första gången sedan han blev påve för tio år som Franciskus inte deltar i ceremonin på plats.

Påven har haft tilltagande hälsoproblem den senaste tiden, och han lider av kronisk knäsmärta. Den 1 april skrevs han ut från ett sjukhus i Rom efter att under tre dygn behandlats med antibiotika mot luftrörskatarr.

Korsvägsandakten hedrar minnet av de 14 stationerna för Jesu lidande och död i Golgata, från hans fördömelse till hans begravning. Utomhusceremonin äger rum utanför den klassiska amfiteatern Colosseum i Rom.

På söndag väntas Franciskus leda den traditionsenliga påskmässan på Petersplatsen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons