Annons
Nyheter

Ledare för jättekyrka fängslas för övergrepp

Den högsta ledaren för en så kallad megakyrka med miljontals följare förgrep sig på flickor som såg honom som sin frälsare.
Mannen döms till ett långt fängelsestraff i USA, men slipper undan de flesta av anklagelserna mot honom genom en särskild uppgörelse.
USA/Mexiko • Publicerad 9 juni 2022
Hundratals av La luz del mundos medlemmar deltar i en gudstjänst i Guadalajara, Mexiko. Arkivbild.
Hundratals av La luz del mundos medlemmar deltar i en gudstjänst i Guadalajara, Mexiko. Arkivbild.Foto: Guillermo Arias/AP/TT

Naasón Joaquín García, ledare för La luz del mundo (Världens ljus) – en kyrka med säte i Mexiko som beräknas ha omkring fem miljoner följare världen över – ses av sina följare som Jesu apostel.

53-årige García ska ha använt sitt andliga inflytande för att få offren att ställa upp och både hotat med fördömande om de vägrade eller lockat frälsning om de löd.

"Jag dyrkade honom"

Annons

Enligt åtalet fick han hjälp av andra inom samfundet som bearbetade kvinnorna och underlättade övergreppen.

Fem kvinnor vittnade om sina upplevelser innan domen föll.

– Jag dyrkade min förövare, sade en av dem.

– Han utnyttjade mig om och om igen som ett offerlamm som togs till slakt.

Kvinnorna sade att de kallades änglar och fick höra att de var Garcías egendom.

García erkände i fredags att han har tvingat minderåriga flickor till sex. I utbyte lade åklagarsidan ned 16 andra åtalspunkter som gällde våldtäkter av barn och kvinnor samt människohandel i syfte att framställa övergreppsmaterial.

Offren har protesterat mot överenskommelsen och säger att de fick veta om den i sista stund utan att ha rådfrågats.

Kyrkan förklarar

Kyrkan gör i ett uttalande gällande att García har erkänt då han inte tror sig kunna få en rättvis rättegång. Uppgörelsen med rättsväsendet innehåller inga hinder för att han ska kunna friges i förtid.

Naasón Joaquín Garcías farfar Aarón Joaquín González grundade kyrkan i Mexiko 1926. Naasón Joaquín García tog över som "apostel" efter det att hans far, Samuel Joaquín Flores, dog 2014. Pappan anklagades för sexuella övergrepp mot barn 1997, men myndigheterna i Mexiko väckte aldrig åtal mot honom.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons