Annons
Nyheter

L: Ställ Sverige på krigsfot

Bristerna i försvaret måste täckas här och nu och landet ställas på krigsfot. Det anser Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman.
Liberalerna anser att beredskapskrediten på 40 miljarder kronor ska användas nu.
Försvar • Publicerad 2 mars 2022
Liberalerna vill se ett engångsanslag till försvaret på 30 miljarder kronor för att ställa landet på krigsfot. Arkivbild.
Liberalerna vill se ett engångsanslag till försvaret på 30 miljarder kronor för att ställa landet på krigsfot. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT
Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Arkivbild.
Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson. Arkivbild.
Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm

Försvarsmaktens underlag till Försvarsberedningen för att tidigarelägga delar av försvarsbeslutet är redan föråldrat, anser Allan Widman (L).

– De direktiven och det underlaget är brutalt överkörda av verkligheten. Nu har vi det fullskaliga kriget, säger Widman till TT.

Annons

Han får medhåll av Moderaternas talesperson Pål Jonson (M).

– Vår uppfattning är också att Försvarsmakten och FMV behöver komma in med ett nytt underlag så att vi kan värdera om vi behöver ha ett mer ambitiöst upplägg än det regeringen gav myndigheterna, säger han.

Han anser också att Försvarsberedningen måste göra en ny säkerhetspolitisk omvärldsanalys.

Mer pengar

Försvarsberedningen träffas på torsdag för att fortsätta arbetet med att komma överens om tidigareläggning av delar av försvarsbeslutet och vad det får kosta. Arbetet ska vara klart den 15 mars för att komma med i regeringens vårbudget den 19 april.

Regeringen har gett Försvarsmakten i uppdrag att redovisa vad som kan tidigareläggas.De har i sitt svar till regeringen framhållit att om man får använda budgeten mer flexibelt mellan budgetåren så kan man anskaffa mer materiel här och nu, bland annat ammunition, och öka personalstyrkan.

Däremot skriver Försvarsmakten att nya politiskt beslutade uppdrag kräver utökad budget.

Tidigare har försvarsministern sagt att tidigareläggningen av försvarsbeslutet ska ske inom den beslutade ekonomiska ramen, det vill säga inga nya pengar. Det framgick också av uppdraget till Försvarsmakten.

På krigsfot

De borgerliga partierna har tvärtom hävdat att det behövs nya pengar. Moderaterna har nämnt tre miljarder.

I tisdags meddelade statsminister Magdalena Andersson i sitt tal till nationen att regeringen är beredd att satsa mera pengar på totalförsvaret. Både Pål Jonson och Allan Widman förväntar sig att det preciseras när Försvarsberedningen möts på torsdag.

Men uppdraget till Försvarsmakten måste förnyas, anser även Widman.

Annons

– Nu har vi det fullskaliga kriget. Nu måste de få uppdraget att redovisa vad vi kan göra, bortsett från ekonomi, här och nu för att förbättra vår nationella säkerhet. Det borde ha getts redan, men har inte kommit än, säger han.

På krigsfot

Liberalerna anser att det beredskapsanslag på 40 miljarder som finns beslutat om måste användas nu. 30 miljarder i en engångsinsats till försvaret och 10 miljarder till Ukraina.

– Vi bedömer att det möter det behov som finns. ÖB har sagt att vi inte har ammunition och utrustning för att kunna bedriva en uthållig strid. Det innebär att vi inte är redo för att utsättas för ett krig. Därför måste vi ta i för att täcka de här bristerna och ställa landet på krigsfot, säger Allan Widman (L).

Pål Jonsson håller med, men är inte helt övertygad om att det är krediten som ska användas.

– Vi vill tillföra nya pengar, men det är viktigt att inte skapa en konstruktion som innebär att Försvarsmakten behöver betala tillbaka några pengar utan att det frigörs nya pengar. De ekonomiska ramarna kan inte vara gränssättande utan det är försvarets behov och det förändrade säkerhetspolitiska läget, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons