Annons
Nyheter

Läckta dokument delades med Sverige

Hemligstämplade dokument uppges ha läckt från amerikanska säkerhetskällor. TT har gått igenom vissa av dokumenten, där det framgår att USA hade delat vissa handlingar med Sverige.
– Följderna av läckorna är värre för amerikanerna än för oss, säger underrättelseanalytikern Tony Ingesson.
Kriget i Ukraina • Publicerad 12 april 2023
Mycket av den information som läckt från amerikansk säkerhetstjänst rör lägesuppdateringar om Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild.
Mycket av den information som läckt från amerikansk säkerhetstjänst rör lägesuppdateringar om Rysslands krig i Ukraina. Arkivbild.Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Handlingarna i den förmodade läckan är av olika säkerhetsgrad. De mest känsliga är markerade "topphemliga" eller "noforn" – en beteckning som innebär att dokumenten inte får delas med utländska partner.

Den klassificeringen får bara handlingar som om de offentliggörs kan orsaka "exceptionellt stor skada" för USA:s säkerhet. Runt 1,3 miljoner amerikaner har en säkerhetsklassning som ger dem tillgång till sådana dokument.

Annons

Andra dokument, klassade som "hemliga", delas frekvent till USA:s allierade. Flera av handlingarna i läckan skickas vidare till både Nato och "Five eyes" – ett långtgående försvarssamarbete som USA har med Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Två händelser

Sverige har fått en mindre del information vidarebefordrad från Pentagon. Men i en lägesrapport om Ukrainakriget från den 1 mars, som i sin helhet inte får delas med allierade, står det att information om två händelser ska skickas vidare till Sverige.

Det gäller dels att legoknektsbolaget Wagnergruppen skulle ha intagit tre plutonstora stridsställningar utanför Bachmut den 27 februari, dels att ett ryskt radarspaningsplan fått mindre skador vid en drönarattack mot en flygplats i Belarus.

Senare i lägesrapporten framgår att ukrainska agenter ska ha utfört attacken, trots order om att inte göra det. Den informationen har inte delats vidare.

Medarbetare kan avslöjas

En av de stora riskerna med läckor är att källor, metoder, teknik och medarbetare kan avslöjas.

– Eftersom det är amerikanerna som delar informationen skulle det i så fall förmodligen vara deras källa eller förmåga som röjs, säger Tony Ingesson, biträdande universitetslektor i underrättelseanalys vid Lunds universitet.

Däremot är det svårt att avgöra hur allvarligt det är för svensk del om det verkligen handlar om en läcka av verkliga dokument, säger han.

– Det är mindre allvarligt än om det hade kommit från andra hållet, om det hade varit våra dokument som läckt ut. Sverige står förstås på sändlistan för en hel del saker underrättelsemässigt, säger han.

Informationen som Sverige ska ha fått kan ha varit betydelsefull.

– Ta det skadade radarspaningsplanet. Det är relevant information för Sverige eftersom planet kan dyka upp här hos oss också. Så det är bra att veta att det är ett plan mindre att oroa sig för ett tag. Men att informationen läcker betyder inte mycket för oss. Det är värre för amerikanerna.

Fakta: USA-läckans innehåll

Vad som påstås vara hemligstämplade amerikanska dokument, många med koppling till kriget i Ukraina, har de senaste veckorna dykt upp på sociala medier och nätforum.

De uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information om kriget i Ukraina. Bland annat ska dokumenten innehålla uppgifter om Ukrainas planerade våroffensiv.

Förutom dokument kopplade till kriget i Ukraina ska läckan även innehålla uppgifter om USA:s övervakning av landets allierade, däribland Israel och Sydkorea.

USA:s justitiedepartement och försvarshögkvarteret Pentagon utreder händelsen, läckans äkthet och eventuella följder för USA:s nationella säkerhet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons