Annons
Nyheter

Lägst antal nystartade bolag på tio år

Hög inflation, skenande matpriser och höjda styrräntor inspirerar knappast till att ta risker. Kreditupplysningsföretaget UC:s senaste statistik visar att nivån av nystartade företag inom vissa branscher är den lägsta på tio år.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2023
Konkurserna fortsätter att öka. Arkivbild.
Konkurserna fortsätter att öka. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Medan antalet nystartade företag minskar, ökar antalet konkurser. I byggbranschen ökade konkurserna med 14 procent jämfört med samma period i fjol.

"Byggindustrin är en av flera branscher som det senaste halvåret drabbats av en ökad andel konkurser och minskat antal nystartade aktiebolag. Osäkerheten på marknaden har ökat i takt med uteblivna stödåtgärder och ekonomiska lättnader. Konjunkturinstitutet har nu officiellt gått ut med en prognos om att vi är på väg in i en lågkonjunktur. När förtroendet för marknaden minskar så minskar självfallet också nyföretagandet i Sverige, vilket vi ser effekterna av i vår statistik om minskat antalet aktiebolag", säger Johanna Blomé, ekonom på UC i ett pressmeddelande.

Annons

Precis som för byggbranschen är antalet nystartade bolag inom handel och hotell och restaurang det lägsta på tio år, och här är konkurserna än fler.

Jämfört med mars i fjol har antalet konkurser inom detaljhandeln ökat med 27 procent, medan hotell- och restaurangbranschen har sett en ökning med 19 procent.

"Svenska handlare pressas just nu hårt av att både företag och hushåll påverkas av den höga inflationen och det allt högre ränteläget, vilket drar ner efterfrågan och i sin tur konsumtionen", säger Johanna Blomé.

Enligt Blomé kan den negativa trenden fortsätta i och med den lågkonjunktur som väntar.

"Framtidsprognosen för svenska handlare är mycket dyster. Hotell och restaurangbranschen drabbas av liknande negativa effekter", fortsätter Johanna Blomé.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons