Annons
Nyheter

Lång stentrappa stängd efter norskt ras

Norge • Publicerad 13 juni 2020
Helgelandstrappa mot Øyfjellet i Mosjøen i norska Nordland är tänkt att bli Norges längsta stentrappa när den är klar. Arkivbild.
Helgelandstrappa mot Øyfjellet i Mosjøen i norska Nordland är tänkt att bli Norges längsta stentrappa när den är klar. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Stentrappan Helgelandstrappa i Mosjøen i norska Nordland har stängts efter ett snö- och stenras.

Ett vittne som filmade raset från en bil larmade polisen vid klockan halv tre natten mot lördagen. Raset började längre upp på fjället och själva trappan tros inte ha skadats, men kommunen ska under helgen utvärdera situationen.

Annons

Det finns inga uppgifter om att det fanns folk i området vid händelsen.

Bygget av Helgelandstrappa upp mot Øyfjellet har pågått sedan 2017 och är tänkt att slutföras under 2020. Den byggs i ett friluftsområde någon kilometer från Mosjøens centrum. Arbetet har till största del utförts för hand av bergvägsarbetare från Nepal.

Längre norrut i Norge har varningsnivån för naturligt utlösta skred höjts till den högsta för områdena Lyngen och Indre Troms, vilket innebär betydlig fara, meddelar NVE (Norges vassdrag- og energidirektorat).

Lavinrisken har höjts på grund av sol och höga dagstemperaturer, som leder till att snötäcket försvagas.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons