Nyheter

Lång vinter en mardröm för rennäringen

Rennäring • Publicerad 10 maj 2020
Årets långvariga vinter leder till oro inom rennäringen. Genrebild.
Årets långvariga vinter leder till oro inom rennäringen. Genrebild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Inom rennäringen är oron stor att årets långvariga vinter i norra Sverige ska leda till att tusentals renkalvar dör, rapporterar Sveriges Radio.

Vajorna närmar sig kalvningssäsong, men i stora delar av svenska fjällen ligger ovanligt mycket snö kvar – och utan barfläckar riskerar nyfödda kalvar att frysa ihjäl.

– Uppgivenhet och panik är väl egentligen de två ord som bäst beskriver situationen, säger Anders Erling Fjällås, ordförande i Samisjaur-Njarg Sameby till P4 Extra.

Om värmen inte kommer snart kan konsekvenserna bli allvarliga för rennäringen, enligt Anna Skarin, som forskar kring renskötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det kan bli så att renhjorden utarmas. Dels försämrar det produktionen för i år så att inte lika många kalvar kan slaktas till hösten. Sedan sparar man de vajkalvar som ska bli återväxten in i renhjorden. Finns det inte lika många vajkalvar så kan du inte bibehålla din renhjord på samma sätt, säger Anna Skarin till SR.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.