Annons
Nyheter

Lång vinter en mardröm för rennäringen

Rennäring • Publicerad 10 maj 2020
Årets långvariga vinter leder till oro inom rennäringen. Genrebild.
Årets långvariga vinter leder till oro inom rennäringen. Genrebild.Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Inom rennäringen är oron stor att årets långvariga vinter i norra Sverige ska leda till att tusentals renkalvar dör, rapporterar Sveriges Radio.

Vajorna närmar sig kalvningssäsong, men i stora delar av svenska fjällen ligger ovanligt mycket snö kvar – och utan barfläckar riskerar nyfödda kalvar att frysa ihjäl.

Annons

– Uppgivenhet och panik är väl egentligen de två ord som bäst beskriver situationen, säger Anders Erling Fjällås, ordförande i Samisjaur-Njarg Sameby till P4 Extra.

Om värmen inte kommer snart kan konsekvenserna bli allvarliga för rennäringen, enligt Anna Skarin, som forskar kring renskötsel vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det kan bli så att renhjorden utarmas. Dels försämrar det produktionen för i år så att inte lika många kalvar kan slaktas till hösten. Sedan sparar man de vajkalvar som ska bli återväxten in i renhjorden. Finns det inte lika många vajkalvar så kan du inte bibehålla din renhjord på samma sätt, säger Anna Skarin till SR.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons