Annons

Tre personer anhållna för mordförsök efter sprängdådet

Flera personer befann sig i lägenheten på Göingegatan när en detonation sprängde sönder en balkong och fönster. Tre personer har gripits och anhållits för mordförsök. ”Sprängningen var stark nog för att ha ihjäl folk”, säger åklagaren Christofer Ramkvist.
Hässleholm • Publicerad 6 november 2019 • Uppdaterad 8 november 2019
Strax innan midnatt anlände nationella bombskyddet till adressen i Hässleholm. I samband med händelse greps tre personer misstänkta för dådet.
Strax innan midnatt anlände nationella bombskyddet till adressen i Hässleholm. I samband med händelse greps tre personer misstänkta för dådet.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var vid 22-tiden på onsdagen som SOS Alarm fick flera samtal om att det skett en explosion vid ett flerbostadshus på Göingegatan i Hässleholm. Vad som sprängdes är fortfarande oklart, men detonationen har sannolikt skett på en balkong. Ingen person i den aktuella lägenheten kom till skada, men balkong och fönster förstördes.

En balkong och ett fönster skadades i samband med detonationen.
En balkong och ett fönster skadades i samband med detonationen.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt ett vittne på platsen som Kristianstadsbladet talat med väcktes boende i fastigheten av smällen. En liten pojke gick ut på gatan med sin pappa för att se vad som hänt.

Annons

– Det smällde högre än på nyårsafton, sa pojken till vittnet.

Platsen spärrades av och strax efter midnatt anlände nationella bombskyddet till Göingegatan. Tills bomskyddet hade säkrat platsen rekommenderades boende fastigheten att hålla sig inomhus. Det bedömdes säkrare än att utrymma.

Larmet om detonationen ledde till ett stort polispådrag.
Larmet om detonationen ledde till ett stort polispådrag.Foto: Jens Christian

På torsdagen meddelade polisen att tre personer greps i anslutning till händelsen redan under onsdagskvällen. De har sedan anhållits och är misstänkta för försök till mord. Åklagare Christofer Ramkvist som leder förundersökningen vill inledningsvis inte säga för mycket om de misstänkta.

– Ärendet är superfärskt. Alla är egentligen hörda bara väldigt kort inledningsvis, och det kanske är ett antal personer till som vi behöver höra, säger han.

Hur gamla är de misstänka?

– Det är vuxna människor, så mycket kan jag säga. Detta är inget pojkstreck.

bild 1/12

Christofer Ramkvist visste på torsdagseftermiddagen inte vad det var för detonation, men säger att den var tillräckligt kraftig för att initialt betraktas som ett mordförsök.

– Sprängningen var stark nog för att ha ihjäl folk, absolut, säger åklagaren.

Efter detonationen jobbade polisen med att förhöra eventuella vittnen och knacka dörr i området. Enligt uppgifter från Kristianstadsbladets frilansfotograf sökte bombskyddet även på fler adresser i Hässleholm, men det är inget som polisen har bekräftat.

Avspärrningarna kring Göingegatan hävdes vid 03.30-tiden på torsdagen. Det är fortfarande oklart vad polisens tekniska undersökning har resulterat i.

Annons

Polisen söker fler vittnen som kan ha sett eller hört något i samband med sprängningen. Dessa uppmanas att höra av sig på telefonnumret 114 14.

Här saknas innehåll

Martin SöderbergSkicka e-post
Pär TrulssonSkicka e-post
Peter MaunulaSkicka e-post
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons