Annons
Nyheter

Larm om flera bränder i Kristianstad

Det har brunnit i en villa i Näsby och i ett garage och en husvagn vid en villa utanför Tollarp. Sju bilar har även stått i lågor i Kristianstad under natten. Inga personer ska ha kommit till skada.
– Det är full fart, säger Anders Pålsson, inre befäl på räddningstjänsten.
Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2018
Foto: Jens Christian

Mellan midnatt och klockan två kom det fem larm om bränder i Kristianstads kommun, vilket har gjort det till en hektiskt natt för räddningstjänsten.

– Samtliga fem brandstationer i Kristianstad kommun är engagerade och sen har vi hjälp från våra grannkommuner, säger Anders Pålsson, inre befäl på räddningstjänsten i Kristianstad.

Annons

– Det är nog gott om trötta brandmän just nu. Men vi jobbar på och har beredskap för nya händelser.

Tre larm rörde bilbränder. Alla de tre tros vara anlagda och en av dem, där fem bilar brann, rubriceras som mordbrand.

– Som vanligt så finns det inte speciellt mycket att gå på. Det är lite synd, säger Martin Larsson, inre befäl på polisen.

Polisen har ingen misstänkt gripen för bilbränderna på torsdagsmorgonen.

– Det finns möjligtvis ett samband mellan bilbränderna men inte mellan de andra där det inte finns någon brottsmisstanke, säger Anna Göransson vid polisens ledningscentral på morgonen.

Här följer fler detaljer om nattens larm i omvänd kronologisk ordning:

01.58 Brand nära en villa söder om Tollarp. Öppna lågor syntes på platsen. Räddningstjänst och ambulans är på platsen.

– Vi har en brand i husvagn och garage, säger Anders Pålsson.

– Vi är på plats med en släckbil och två tankbilar.

Vid 03 uppges det inte finnas någon risk för att branden ska sprida sig, mer än till en bil som lågorna nått. Enligt Anders Pålsson har ingen person kommit till skada.

Annons

Räddningstjänsten kommer vara kvar och arbeta med släckning även under torsdagsmorgonen.

Polisen misstänker inget brott bakom branden.

01.42 Larm kommer in till SOS om att flera personbilar ska brinna på Långebrogatan, i höjd med biltvätten. Där brann det i fem bilar och räddningstjänsten var på plats med två släckbilar.

– Men det är fler bilar som är skadade. Det är fem bilar som har brunnit men de andra bilarna har fått värmeskador på grund av att de stått nära de som har brunnit, säger Martin Larsson, inre befäl på polisen i Kristianstad.

– Som vanligt så finns det inte speciellt mycket att gå på. Det är lite synd. En övervakningskamera hade löst mycket, så kan man väl säga, säger Martin Larsson.

Polisen utreder bilbränderna på Långebrogatan som mordbrand.

– Det bygger vi enbart på värdet, säger Martin Larsson

Platsen kring branden har inte spärrats av eftersom polisen tror att de mesta bevisen försvann med bränderna.Istället kommer polisen undersöka om det finns övervakningskameror i området.

00.53 Larm om en bilbrand, denna gång vid Östermalmskyrkan. Där står en bil i lågor och det finns andra fordon i närheten.

– Det blev mindre skador på två andra bilar, säger Anders Pålsson.

Annons

Polisen har ingen misstänkt för bilbranden men skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

23.59 Det har brunnit i en villa på Pionjärsvägen i Näsby. Det har varit kraftig rökutveckling och synliga lågor i huset.

– Branden är kontrollerbar och vi försöker se till så det blir släckt ordentligt, säger Anders Pålsson vid 03 på torsdagsmorgonen.

Husets blir enligt befälet totalskadat och räddningstjänsten är kvar under morgonen för släckning.

Enligt fotografen Jens Christian befann det sig mycket folk på platsen och polis ska ha behövt be dem hålla sig ur vägen. Polisen bekräftar att de har varit vid villabranden men att de inte misstänker något brott.

Troligtvis är det något elfel som orsakat branden, enligt Martin Larsson, inre befäl på polisen.

23.56 En bil brinner vid Milnergymnasiet. Enligt ett vittne har det brunnit i en bil. Polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

Anders Pålsson är efter omständigheterna nöjd i den intensiva natten.

– Vi har koll på läget. Insatserna har från vår sida gått så bra som de har kunnat, säger han vid 03.

bild 1/7

Ida ÖsterbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons