Annons
Nyheter

Larm om ökat antal våldtäkter i Nigeria

Nigeria • Publicerad 11 juni 2020
Antalet våldtäkter ökar i Nigeria enligt ministern för kvinnofrågor. Coronapandemins konsekvenser tros vara en anledning.
Antalet våldtäkter ökar i Nigeria enligt ministern för kvinnofrågor. Coronapandemins konsekvenser tros vara en anledning.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Antalet våldtäkter har ökat markant i Nigeria och en anledning tros vara nedstängningen av samhället på grund av coronapandemin.

Ministern för kvinnofrågor, PaulineTallen, uppmanar rättsväsendet att omedelbart agera i våldtäktsfall och ärenden som rör sexuellt våld.

Annons

Tallen säger att antalet fall är tre gånger högre än normalt, och att en trolig förklaring är att offer inte kan fly förövare på grund av nedstängningen.

– Vi kräver rättsliga insatser. Hundratals fall som överlämnats till domstol har ännu inte behandlats. Och för varje anmält fall finns det säker fler än tio som inte anmälts, säger hon.

Utspelet kom efter omfattande protester, inte minst på sociala medier, mot samhällets undfallenhet att agera i våldtäktsfall. Enligt ministern står president Muhammadu Buhari bakom kraven på ökade insatser mot sexuellt våld.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons