Annons
Nyheter

Larm om ökat tjuvfiske under coronatider

Argentina • Publicerad 1 maj 2020
Legala fiskearbetare vid en hamn vid det brittiska territoriet Falklandsöarna utanför Argentina. Arkivbild.
Legala fiskearbetare vid en hamn vid det brittiska territoriet Falklandsöarna utanför Argentina. Arkivbild.Foto: Paul Byrne/AP/TT

Tjuvfiskare passar på att plundra haven utanför Argentinas kust, när tillsynen minskat i och med coronakrisen, varnar miljöorganisationen Greenpeace.

Närmare 100 östasiatiska fiskefartyg har nattetid bedrivit olagligt fiske på argentinska vatten, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Annons

– Medan gatorna är tomma och den mänskliga aktiviteten minskat så pass mycket att luftföroreningarna reducerats är effekten den motsatta i de argentinska vattnen, säger Luisina Vueso, talesperson för havsfrågor för Greenpeace i Argentina, enligt nyhetsbyrån EFE.

Fartygen fiskar bläckfisk och uppskattas kunna få med sig upp till 50 ton fångst per natt, enligt Greenpeace.

Luisina Vueso påpekar att det inte räcker att bara öka bevakningen av Argentinas territorialvatten för att skydda hotade marina arter, då tjuvfiskare verkar även på internationellt vatten.

Förhandlingar mellan FN:s medlemsstater om ett globalt havsavtal, som bland annat skulle innebära nya skyddsområden, har skjutits upp med anledning av viruspandemin.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons