Annons
Nyheter

Två anhållna för dödsskjutningen i Gävle

Två tonårspojkar har anhållits för mordet på en man i Gävle. Mannen sköts till döds på lördagskvällen.
Brott • Publicerad 6 november 2022
En man sköts till döds i Gävle under lördagskvällen. Två män har anhållits misstänkta för mord. Arkivbild.
En man sköts till döds i Gävle under lördagskvällen. Två män har anhållits misstänkta för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Pojkarna, som har anhålls på sannolika skäl misstänkta för mord, är båda under 18 år.

– En av dem är känd av polisen och har varit åtalad för flera brott. Den andra vet vi inte så mycket om. Han kommer inte från Gävle, säger vice chefsåklagare Micael Dahlberg vid åklagarkammaren i Gävle till TT.

Annons

Även offret, en man i 25-årsåldern, är känd av polisen i Gävle. Åklagaren konstaterar att mordet har skett i en kriminell miljö.

Fler kan vara inblandade

Polisen larmades vid 20.30-tiden på lördagen om att höga smällar hörts i stadsdelen Sätra. En skadad man hittades på marken utomhus. Han avled senare under natten.

Polisen grep de två misstänkta pojkarna strax före klockan 21, inte långt från mordplatsen. De anhölls under natten.

Åklagaren kan inte uteslutas att ytterligare personer kan bli misstänkta för mordet. Det finns vittnesuppgifter om att flera personer lämnade brottsplatsen.

Vittnen har också hört mellan sju och tio skott, skriver Aftonbladet. Åklagaren vill inte kommentera uppgifterna.

– Nu har jag uppmanat polisen att prioritera vittnesförhör. De avsöker också olika platser och samlar in bevis, säger Micael Dahlberg.

Tredje skjutningen

I slutet av oktober sköts en 16-årig pojke ihjäl i Sandviken, drygt två mil väster om Gävle. Några dagar senare sköts en man på öppen gata i centrala Gävle. Han träffades i benet och en man i 25-årsåldern anhölls för mordförsök.

– Det är för tidigt att säga om det finns en koppling mellan brotten, säger Micael Dahlberg.

Polisen skriver på sin hemsida att den utreder om lördagskvällens skjutning har koppling till andra brott eller händelser.

Gängkriminaliteten kartlagd

I samband med mordet i Sandviken berättade lokala medier om polisens kartläggning av gängkriminalitet i Gävleborg. Den visar att 358 personer är i olika grad verksamma i den kriminella miljön i länet. 70 av dem är minderåriga, och 18 är under 15 år.

Annons

– Rekryteringen bland yngre in i gängkriminalitet är stor och många står på tur, sade Jale Poljarevius, chef för utredningssektionen i polisens region Mitt.

Mordet i Gävle är den 57:e dödsskjutningen i Sverige under 2022. Antalet är det högsta hittills.

Fakta: Dödsskjutningar i Sverige

2022: 57

2021: 45

2020: 47

2019: 45

2018: 43

2017: 36

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons