Annons
Nyheter

Las-förhandlingar ett steg närmare

Undantag i turordningsreglerna baserat på antalet uppsagda. Den kontroversiella frågan om saklig grund vid uppsägning kallas sakliga skäl i stället.
Arbetsgrupperna i lasförhandlingarna mellan fack och arbetsgivarna är nu klara. Men ingen vill kommentera vad som är bra eller dåligt i nuläget.
Arbetsmarknad • Publicerad 12 juni 2020
Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl. Arkivbild.
Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Arkivbild.
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Några raka färdiga förslag till LO, PTK och Svenskt Näringsliv lägger inte de tre arbetsgrupperna fram, snarare olika alternativ eller underlag för fortsatta förhandlingar.

– Det här är en stark signal till omvärlden, politikerna, att förhandlingarna tuffar på, säger Mattias Dahl, förhandlingschef på Svenskt Näringsliv.

Annons

Bakgrunden är de förhandlingar om anställningstrygghet och omställning som tog fart på allvar när Centern och Liberalerna i det så kallade januariavtalet med regeringen pressade fram en översyn av las (lagen om anställningsskydd) – en utredning som lades fram härom veckan. Både fack och arbetsgivare vill att politikerna håller fingrarna borta från frågor som arbetsmarknadens parter säger sig bäst kunna fixa själva.

Sist in först ut

I december enades parterna om principerna för de fortsatta förhandlingarna, varvid tre arbetsgrupper sattes att bena ut vissa frågor i detalj. Det är dessa rapporter som nu är klara.

Några förslag som grupperna lägger fram handlar bland annat om undantag från turordningsreglerna, sist in först ut. Förslaget är att undantag ska få göras i förhållande till hur många som sägs upp. Det skulle då kunna appliceras lika på alla företag, oavsett storlek.

"Därför är det rimligt att antalet, som kan undantas, kopplas till de arbetstagare som berörs av arbetsbristen. I annat fall skulle arbetsgivarundantaget i praktiken riskera att avskaffa turordningsregeln", står det i rapporten.

I dag gäller undantag, enligt lag, för två anställda, men enbart för företag med högst tio anställda.

Sakliga skäl

Kring den kanske mest kontroversiella frågan om huruvida arbetsgivarna lättare ska få säga upp av personliga skäl, lämnas inget entydigt förslag, mer än en förändring av lagstiftningen av "redaktionell art", skriver utredarna. ”Uppsägning från arbetsgivarens sida ska kunna grunda sig på sakliga skäl. En uppsägning grundar sig inte på sakliga skäl om det kan krävas att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig", skriver de som förslag till lagtext.

Som saklig grund skulle kunna räknas in samarbetsproblem, bristande prestationer och misskötsamhet.

Men varken Svenskt Näringsliv eller LO vill recensera förslagen.

– Jag tänker inte värdera det här nu. De kan utgöra delar till de fortsatta förhandlingarna, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson och påminner om att LO-förbunden inte är eniga om hur långt man är beredd att gå och har att rösta om detta.

– Jag vill inte uttala mig om det är bra eller dåligt, säger Mattias Dahl som ändå vill betona att arbetet löper på.

Ta över a-kassan

Annons

– Det är jättejobbiga, jättesvåra frågor, men processen tickar på väldigt bra, fortsätter han.

Vid sidan av las-frågorna, har arbetsgrupperna också tittat på förslag till bättre kompetensutveckling för de anställda och om parterna kan ta över a-kassan från staten. Båda förslagen kräver stöd av staten i olika former, bland annat statligt studiestöd vid omställning till nytt jobb.

I augusti återupptas förhandlingarna och i slutet av september ska parterna ha nått en slutlig överenskommelse, enligt tidtabellen.

Fakta: De tre grupperna

I december beslöt Svenskt Näringsliv, LO och PTK att tre arbetsgrupper skulle tillsättas som skulle ta fram underlag för fortsatta förhandlingar. Dessa skulle titta på:

Anställningsskyddsregler (under ledning av Erland Olauson)

Ett förstärkt system för omställning (under ledning av Cecilia Fahlberg)

Kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring (under ledning av Anders Ferbe)

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons