Annons
Nyheter

Laser avslöjar vad myggor gillar

Forskare vid Lunds universitet har tagit reda på exakt vad det är som gör att vissa myggsorter attraheras av just människor.
Djur • Publicerad 6 maj 2022
En kvinnlig mygga av sorten Aedes aegypti, som kan sprida Zika viruset. Arkivbild.
En kvinnlig mygga av sorten Aedes aegypti, som kan sprida Zika viruset. Arkivbild.Foto: Andre Penner

Genom en oerhört sofistikerad metod har ett pyttelitet hål gjorts i testmyggornas huvuden och med hjälp av laser har forskarna sedan kunnat titta in i hjärnorna på myggorna samtidigt som de utsatts för olika dofter, skriver Vetenskapsradion.

Testen har utförts på myggan Aedis aegypti, som sprider sjukdomar som gula febern, dengue, zika och chikungunya.

Annons

– Lukten av människor aktiverar en specifik del av myggans hjärna som inte aktiveras av doft från andra djur, säger Marcus Stensmyr, lektor vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

De två ämnen som har visat sig vara mums för myggan och som aktiverar myggornas luktbulb i hjärnan är molekylerna decanol och undecanol, vilket är biprodukter från nedbrytningen av sebum – ett ämne som vi har på huden och som fungerar som en naturens egen hudlotion.

Upptäckten kan kanske leda till utvecklingen av medel som kan ge ett skydd från myggan och då också tre av de mest fruktade sjukdomarna i tropiska eller sub-tropiska klimat.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons