Annons
Nyheter

Lättnad och oro när brittiska skolor öppnar

Under måndagen öppnar skolorna i England för yngre grundskoleelever – efter att ha varit stängda i över två månader. Öppningen väcker debatt och oro hos många föräldrar.
Storbritannien • Publicerad 1 juni 2020
Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.
Jane Cooper, lärare i sjätte klass, kontrollerar avståndet mellan skolbänkarna i sitt klassrum i skolan Lostock Hall i Poynton i närheten av Manchester.Foto: Jon Super/AP/TT

Äldre barn i England får vänta till den 15 juni innan de får komma tillbaka till skolan. I Skottland dröjer man med öppningen till i augusti, medan Nordirland siktar på september och Wales ännu inte fattat något beslut.

Frågan är dock hur många som kommer att dyka upp till dagens lektioner i England. Så många som 45 procent av de svarande uppger att de inte känner sig trygga att skicka tillbaka sina barn till skolan enligt en undersökning från organisationen Early Years Alliance.

Annons

Men en återgång till skolan är viktig, särskilt då utebliven klassrumsundervisning och uteblivna skolluncher slår hårdast mot barn från fattigare familjer, understryker samhällsminister Robert Jenrick.

– Det finns många belägg för att barn från de mest underprivilegierade, de fattigare familjerna, halkar efter, säger Jenrick.

– Jag vill inte att det fortsätter.

Från och med i dag tillåts också upp till sex personer att träffas utomhus i England, där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Dessutom får nu de som tillhör de mest sårbara riskgrupperna ta sig ut för första gången på två månader.

Hittills har närmare 38 489 coronarelaterade dödsfall rapporterats i Storbritannien. Vissa av regeringens vetenskapliga rådgivare varnar för att det kan vara för tidigt att lätta på restriktionerna.

"Covid-19 sprids för fort för att häva nedstängningen i England", skriver rådgivaren Jeremy Farrar på Twitter.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons