Annons
Nyheter

Lättnader i strandskyddet stoppas i riksdagen

Lättnader i strandskyddet var ett villkor för att Centern skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister i höstas.
Nu stoppar en majoritet i riksdagen förslaget.
Politik • Publicerad 7 april 2022
En majoritet i riksdagen stoppar förslaget om lättnader i strandskyddet. Arkivbild.
En majoritet i riksdagen stoppar förslaget om lättnader i strandskyddet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var efter långa och hårda diskussioner mellan Centern och Miljöpartiet som regeringen till slut fick fram en proposition om lättnader i strandskyddet.

Centern ville att det skulle bli lättare att bygga i strandnära områden medan Miljöpartiet ville se en skärpning i tätbebyggda områden med högt byggtryck.

Annons

Resultatet blev en kompromiss som innebär att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden och i små tätorter samtidigt som reglerna skärps i områden med stor efterfrågan på mark.

Dagens regelverk

Men nu blir det ingenting. M, SD, KD och V yrkar alla avslag på propositionen i sina följdmotioner, av helt olika skäl.

Den centerpartistiska ordförande i miljö- och jordbruksutskottet Kristina Yngwe (C) är besviken.

– Den största besvikelsen för min del är att jag vet att det finns människor på landsbygden som skulle kunna få bygga utifrån de nya regelverken, att det skulle hjälpa människor på landsbygden, men nu kommer människor i kläm på grund av ett politiskt spel för att man vill markera mot Centerpartiet, säger säger hon till TT.

Moderaterna yrkar avslag på regeringens förslag för att de anser att lättnaderna i strandskyddet är för få. Vänsterpartiet av precis motsatta skäl, strandskyddet luckras upp för mycket.

Ingen liberalisering

– Det är en dålig utgångspunkt för en reform, det här är uppenbart en miljöpartistisk seger rakt igenom. Centern försöker bildsätta det som en liberalisering men i själva verket ger man mer makt till länsstyrelserna och det blir ännu svårare att få strandskyddsdispens på de allra flesta platser där det bor människor, säger Moderaternas näringspolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin (M) till TT.

Enligt Vänsterpartiets Elin Segerlind (V) är förslaget i stället alltför långtgående.

– Det har för stor påverkan på allemansrätten och miljö och natur. Det är för mycket lättnader som reser varningsflaggor, säger hon till TT.

Moderaterna vill i stället se ett nytt system där det generella strandskyddet avskaffas men att kommunerna sen får peka ut skyddsvärda områden. Målet är nu att få tillstånd ett tillkännagivande i utskottet om att det ska utredas.

– Det låter väldigt långt ifrån vad vi vill se, säger Elin Segerlind (V).

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons