Annons

Lavrov jämförde med Hitler – fördöms

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov jämför Volodymyr Zelenskyj med Adolf Hitler. Israel och Tyskland slår tillbaka med kraft.
I samma intervju tonar Lavrov ned att den så kallade segerdagen den 9 maj skulle vara ett slags tidsfrist för kriget.
Ryssland/Ukraina • Publicerad 2 maj 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Arkivbild.Foto: Maxim Shipenkov/poolfoto via AP/TT

Ukrainas folkvalda president Volodymyr Zelenskyj är jude och har släktingar i tidigare generationer som dödades i Förintelsen. När den ryske utrikesministern Lavrov intervjuades av den italienska tv-kanalen Mediaset fick han svara på frågor om hur Ryssland trots det kan påstå att Ukraina i själva verket styrs av nazister.

– Hitler hade också judiskt påbrå, så det betyder ingenting, svarade han.

"Lägsta nivån av rasism"

Annons

Israels utrikesminister Yair Lapid ryter ifrån och beskriver Sergej Lavrovs uttalande som ett "oförlåtligt och skandalöst och fruktansvärt historiskt fel". Han bedömer att den ryske utrikesministern genom att säga så anammar en antisemitisk konspirationsteori om att judar själva bör klandras för Förintelsen.

– Den lägsta nivån av rasism mot judar är att beskylla judar själva för antisemitism, säger Lapid.

Yad Vashem, Israels myndighet och forskningscentrum för hågkomst av Förintelsen, kallar Lavrovs uttalanden "absurda, världsfrånvända, farliga och förkastliga".

"Det är lika allvarligt att beskriva ukrainare i allmänhet, och president Zelenskyj i synnerhet, för nazister. Detta, med mera, är en fullständig förvrängning av historien och en skymf mot nazismens offer", skriver centret i ett pressmeddelande.

När Zelenskyj talade inför det israeliska parlamentet knesset i mars uppmanade han det att ge mer stöd till Ukraina, helst i form av vapen. Israel har skickat hjälmar och skottsäkra västar till ukrainska hjälparbetare, men hittills inte försett landet med några vapen.

Parader om en vecka

– Jag anser inte att den ryska propaganda som här sprids av utrikesminister Lavrov behöver någon kommentar – det är absurt, säger Tysklands regerings talesperson Steffen Hebestreit.

Om en vecka, den 9 maj, ska Ryssland på den så kallade segerdagen högtidlighålla minnet av segern i andra världskriget. Då arrangerar Kreml vanligtvis en enorm militärparad för att hedra minnet av de omkring 27 miljoner människor som bedöms ha dött på den sovjetiska sidan i kriget.

Den stora uppoffringen mot Nazityskland högtidlighålls sedan länge, men har de senaste åren använts alltmer som en politisk brasa för att elda i gång en rysk patriotism.

Det ryska styret motiverar till stor del den fullskaliga invasionen av Ukraina med att landet måste "avnazifieras", baserat på en lögn om att landet i själva verket styrs av nazister. Vladimir Putin målar upp Ukraina som en konstgjord statsbildning och alla ukrainska självständighetsintressen likställs i Ryssland vid ultranationalism och extremism.

"Firar som vanligt"

Källuppgifter och analyser har den senaste tiden gjort gällande att Vladimir Putin känner sig nödgad att visa upp en militär framgång i samband med segerdagen.

Annons

Men Sergej Lavrov tonar ned att det finns någon sådan tidsfrist, i intervjun med Mediaset.

– Vår militär kommer inte att på konstgjort vis anpassa sitt agerande till något datum, inte heller segerdagen, säger han.

– Takten i insatsen i Ukraina hänger först och främst på behovet av att minimera riskerna för den civila befolkningen och ryska militärer.

Tusentals civila människor har dödats och miljontals har drivits på flykt sedan Ryssland anföll Ukraina i full skala i februari.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons