Annons

Lavrov: Kiev har ändrat fredsförslag

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ukraina lagt fram ett nytt förslag till fredsavtal som är annorlunda jämfört med det som arbetades fram under fredssamtalet i Istanbul den 29 mars.
Ukraina • Publicerad 7 april 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ändringarna är, enligt Lavrov, "oacceptabla". Det ska bland annat handla om en punkt som fastslår att Ukraina enbart ska få hålla militärövningar tillsammans med andra länder i Ukraina om ett antal stater, med status att ge säkerhetsgarantier, godkänt det i förväg.

I Istanbul beslutades det att Ryssland skulle vara en av de stater med möjlighet att neka till en sådan militärövning. Men enligt Lavrov har Kiev nu kommit med nytt förslag som inte nämner Ryssland i sammanhanget.

Annons

Moskva är dock fortfarande villigt att fortsätta förhandlingarna, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att bilderna av döda kroppar i Butja påverkar förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland.

– Bilderna från Butja, Irpin och andra regioner är oacceptabla. De här scenerna har överskuggat förhandlingarna, säger Mevlüt Cavusoglu vid en presskonferens i Bryssel.

Turkiet har tagit en medlande roll och stod som värd förra veckan för förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons