Annons
Nyheter

Lettland återinför allmän värnplikt

Lettland • Publicerad 6 juli 2022
Lettlands försvarsminister Artis Pabriks meddelar på tisdagen att landet återinför obligatorisk militärtjänst. Arkivbild.
Lettlands försvarsminister Artis Pabriks meddelar på tisdagen att landet återinför obligatorisk militärtjänst. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Lettland återinför obligatorisk militärtjänst med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina.

– Det nuvarande militära systemet i Lettland har nått sin gräns. Samtidigt har vi ingen anledning att tro att Ryssland kommer att ändra sitt beteende, säger försvarsminister Artis Pabriks på en pressträff på tisdagen.

Annons

Allmän värnplikt avskaffades några år efter att Lettland anslutit till försvarsalliansen Nato. Sedan 2007 har landets militär i stället bestått av yrkessoldater och ett frivilligt hemvärn.

Lettland, som gränsar till både Belarus och Ryssland, har i nuläget bara 7 500 aktiva soldater.

Enligt Pabriks återinförs värnplikten nästa år och den gäller män. Det kommer att finnas många olika alternativ för att genomföra sin tjänstgöring.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons