Annons
Nyheter

Leveranser av utrustning i hamn – "bristvara"

Region Stockholm har så mycket medicinsk utrustning att det spiller över.
Efter flera dagar av stora leveranser ska andra delar av landet nu få mer hjälp från huvudstaden.
Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm. Arkivbild.
Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

I fredags kom en större leverans av långärmade skyddsrockar från Ikea till Region Stockholm. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) var själv på Arlanda för att ta emot skyddsutrustningen, efter flera försenade leveranser.

– Den känslan går inte att beskriva när man står där på landningsplattan. Politiker får inte gråta men i det läget kom faktiskt tårarna, säger hon.

Annons

Sedan dess har regionen fått långt över en miljon rockar och fler är på väg. Totalt har Region Stockholm beställt 4,7 miljoner stycken från Ikea och H&M.

Socialstyrelsen har länge larmat om nationell brist och den lägesbilden är fortfarande är aktuell.

– Vad gäller långärmade skyddsrockar ser det inte särskilt bra ut. Det vi ser i våra rapporteringar är att det är just där vi har en brist, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

De senaste dagarnas leveranser till Stockholm ska dock hjälpa fler delar av landet, hoppas Irene Svenonius.

– Det spelar en enorm roll för vår förmåga att sälja vidare till andra regioner. Inte minst när det gäller långärmade skyddsrockar som är en bristvara, säger hon.

Regionen har nu en stor tillgång på all typ av medicinsk skyddsutrustning, enligt finansregionrådet.

– Jag pratade med en sjukhusdirektör som sade att viss skyddsutrustning finns det som mycket av att de klarar sig till hösten 2021, säger hon.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons