Annons
Nyheter

Libyska förhandlingar om vapenvila återupptas

Libyen • Publicerad 11 juni 2020
Libyens huvudstad Tripoli. Arkivbild.
Libyens huvudstad Tripoli. Arkivbild.Foto: Felipe Dana/AP/TT

De stridande parterna i Libyen har åter inlett samtal om vapenvila sedan den internationellt erkända regeringens styrkor den senaste tiden har nått militära framsteg i det förödande inbördeskriget.

Företrädare för regeringen i nordväst som är militärt uppbackad av Turkiet, respektive krigsherren Khalifa Haftars armé i öst, understödd av Förenade arabemiraten, Ryssland och Egypten, har deltagit i separata möten med förhandlare, meddelar FN:s uppdrag i Libyen.

Annons

Det sker sedan framgångarna i Haftars 14 månader långa offensiv mot regeringsstyrkor för att inta huvudstaden Tripoli har vänt och hans armé har tvingats att retirera från större delen av det territorium som den hade lagt under sig i nordväst.

Libyen har inte haft något stabilt styre sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades av Nato-stödda rebeller 2011. Under mer än fem år har rivaliserande parlament och regeringar med bas i östra och västra Libyen stridit om makten.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons