Annons
Nyheter

Lista med patientuppgifter hittades vid skola

Sjukvård • Publicerad 14 maj 2020
Information om 21 patienter läckte ut från Centralsjukhuset i Kristianstad av misstag. Arkivbild.
Information om 21 patienter läckte ut från Centralsjukhuset i Kristianstad av misstag. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En lista med sekretessbelagd information om patienter på en infektionsavdelning på Centralsjukhuset i Kristianstad hittades för några dagar sedan på en skolgård i kommunen.

Listan innehöll uppgifter om 21 patienter från den 20 april. Utöver deras namn, personnummer och sjukdomar stod det även handskrivna upplysningar om enskilda patienter – bland annat "schizofreni", "kräker svart" och "blöja till natten", enligt Kristianstadsbladet.

Annons

I vanliga fall skrivs en sådan lista ut dagligen och kastas i en sekretesslåda efter arbetspassets slut. Nu kan rutinerna komma att ändras.

– Uppenbarligen har den rutinen inte fungerat i det här fallet, och det är djupt beklagligt. Jag har jobbat som verksamhetschef i snart 20 år, och jag har aldrig varit med om detta tidigare, säger Staffan Banke, verksamhetschef för infektion på sjukhuset, till Kristianstadsbladet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons