Annons
Nyheter

Litauisk minister: Säkrare med Sverige i Nato

En svensk Natoansökan skulle skicka signaler om att vi inte ger efter för militära hot, det anser Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.
Utrikes • Publicerad 12 mars 2022
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis vill gärna se Sverige Nato. Arkivbild.
Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis vill gärna se Sverige Nato. Arkivbild.Foto: Mindaugas Kulbis TT/AP

Den litauiska utrikesministern säger i Ekots lördagsintervju att Litauen har varit “mentalt förberett” på ett ryskt anfall i Ukraina en längre tid. Trots det är han chockad över brutaliteten i kriget och anser att Vladimir Putin begår krigsbrott.

– Attackerna mot Georgien 2008 och Krim 2014 var inte tillfälligheter. Om ett land kan attackera ett annat land och ingen stoppar dem, om det inte ger några faktiska konsekvenser, så kommer det landet att fortsätta, säger han.

Annons

Landsbergis höjde rösten för en hårdare ton mot Ryssland inom EU redan i höstas. Nu tycker han att unionen har förändrats över en natt och gått från en “diskussionsklubb” till en ekonomisk och politisk makt som skickar vapen.

Gabrielius Landsbergis säger också att han gärna ser Sverige och Finland i Nato, en åsikt han menar att många litauer delar.

– Det skulle göra hela regionen säkrare. Men den officiella versionen är att vi litar på att den svenska regeringen fattar rätt beslut. Oavsett vad de kommer fram till så respekterar vi det, säger han.

Han håller dock inte med Magdalena Andersson om att en svensk Nato-ansökan just nu skulle destabilisera säkerhetsläget i Europa.

– Det gör oss i stället mer stabila. Det skulle skydda oss och skicka ett budskap om att vi inte ger efter för militärt hot.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons