Annons
Nyheter

LO: Beskatta kapitalägarna efter krisen

Staten pumpar ut runt 350 miljarder kronor i coronakrisen. Mycket går till företagsägare.
LO vill att kapitalägarna är med och betalar med högre skatt.
Ekonomi • Publicerad 4 juni 2020
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.
LO:s chefsekonom Ola Pettersson. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens pärlband av krispaket för att rädda jobb och stödja hushållens ekonomi beräknas i nuläget kosta statskassan 220 miljarder kronor under 2020. Ovanpå det kommer så kallade automatiska stabilisatorer, det vill säga ökade utbetalningar av a-kassa och andra bidrag som automatiskt ökar i krisen, på 125 miljarder kronor, enligt LO-ekonomernas beräkningar.

Mycket av pengarna går till företagen, och träffsäkerheten är en aning trubbig. Exempelvis får en Ica-handlare del av skattebetalarnas pengar direkt ner i fickan utan att ha drabbats av krisen.

Annons

"När nu staten i praktiken går in och garanterar förmögenheterna på ett sätt som ingen tidigare hade förväntat sig bör det också återspeglas i att kapitalinkomster och förmögenheterna i framtiden i högre utsträckning bidrar till finansieringen av det gemensamma", skriver LO-ekonomerna i sin rapport.

Staten som ägare

Ett annat sätt att säkra att pengar bara går till de företag som behöver stödet är att staten samtidigt med hjälppaketen går in som ägare.

"Detta har ännu inte brukats i denna kris men bör övervägas vid eventuella framtida åtgärder", skriver LO-ekonomerna.

Ekonomerna har förstås också åsikter om de fördelningspolitiska effekterna av krisen. När återhämtningen väl kommer måste statens finanser stärkas efter att ladorna tömts.

"Om detta finansieras med höjda skatter för de som har de högsta inkomsterna förstärks den utjämnande fördelningsprofilen ytterligare", skriver LO-ekonomerna.

En miljon på sparlåga

I sin bedömning av svensk ekonomi räknar LO, precis som andra prognosmakare, med att BNP rasar i år och arbetslösheten bedöms stiga till i genomsnitt 8,5 procent i år, för att stiga ytterligare rejält nästa år, till 10,6 procent.

För närvarande håller det statliga permitteringsstödet tillbaka arbetslöshetssiffrorna. Totalt går närmare en miljon svenskar, inklusive en halv miljon permitterade, mer eller mindre utan jobb för närvarande.

Den prognosen bygger på att covid-19 inte smäller till med en omfattande andra våg senare i år. Då blir allting mycket värre.

Fakta: LO:s prognos

Nyckeltal201920202021BNP i världen 2,9-35BNP, Sverige1,3-5,52,8Arbetade timmar-0,3-6,82,3Arbetslöshet 15‒74 år6,88,510,6Löneökning3,62,52,5Inflation, KPI1,80,31,3Källa: LO

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons