Annons
Nyheter

LO-majoritet och Svenskt Näringsliv enas om las

En majoritet av LO:s 14 förbund har ställt sig bakom en uppdaterad uppgörelse om ändringar i anställningsskyddet och omställning med Svenskt Näringsliv.
LO och Svenskt Näringsliv säger på en pressträff att de har en överenskommelse, men Byggnads, Seko och Fastighets är inte med.
Arbete • Publicerad 10 november 2021
LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att LO har fått en bättre uppgörelse om las och omstäälning nu än för ett år sedan, när LO sade nej till Svenskt näringsliv. Men fyra LO-förbund säger fortsatt nej.
LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att LO har fått en bättre uppgörelse om las och omstäälning nu än för ett år sedan, när LO sade nej till Svenskt näringsliv. Men fyra LO-förbund säger fortsatt nej.Foto: Duygu Getrien/TT

– Vi har enats, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl på pressträffen tillsammans med LO:s ordförande Susanna Gideonsson och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Det känns bra att vi som parter kan säga att vi är överens, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson men understryker att också LO:s representantskap ska ta ställning till LO-styrelsens rekommendation i nästa vecka.

Annons

Sedan är det, påpekar hon, upp till varje enskilt förbund att bestämma om man vill haka på. Fyra förbund i LO:s styrelse sade nej, men Gideonsson hoppas att åtminstone några av dem ändrar sig.

Samma försämringar

Byggnads meddelade i går kväll att de tänker rösta nej på representantskapet. Också Fastighets och Seko är emot.

”Försämringarna för våra medlemmar är samma nu som de var tidigare. Våra medlemmar får betala ett väldigt högt pris för att få möjlighet till omställning i form av försämrade turordningsregler, slopad saklig grund, mindre möjligheter att exempelvis driva frågor om hyvling i kommande avtalsrörelser", skriver Sekos ordförande Gabriella Lavecchia.

Enligt Gideonsson har förhandlingarna nått längre, och med bättre resultat för LO, sedan LO som organisation sade nej förra året.

– Då hade vi inte fått de bitar vi ville, säger Gideonsson.

Hon nämner förbättringar för visstidsanställda och vad gäller så kallad hyvling, det vill säga att arbetsgivare ensidigt gör om heltidstjänster till deltid.

Kan påverka

Men det har också varit mycket viktigt för LO att vara med och påverka hur lagar och regler ska se ut på arbetsmarknaden och inte överlåta det till Svenskt Näringsliv och tjänstemännens förhandlare. De två största LO-förbunden, Kommunal och IF Metall anslöt sig dessutom strax efter det att SN och PTK gjort upp.

Torbjörn Johansson uppger att det finns flera bra saker som tillkommit, också för förbund som i slutändan inte vill ansluta sig till avtalet.

Under hösten har las-förhandlingarna väckts till liv igen av de resterande LO-förbunden som valde att inte haka på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK för ett år sedan. Bara IF Metall och Kommunal beslutade sig då, som nämnts, för att koppla på.

Men rest-LO har också velat ha bättre omställningsförsäkringar, det skulle bli konstigt med olika system, varvid förhandlingarna med Svenskt Näringsliv tog ny fart efter sommaren.

Annons

I enkelhet kan las-uppgörelsen beskrivas som att arbetsgivarna köper flexiblare uppsägningsrätt och betalar med generösare omställningsvillkor vid uppsägningar.

Mattias Dahl säger att också Svenskt Näringsliv har fått ge och ta men att det viktigaste med är att arbetsgivare får mer flexibla regler när det gäller att anställa.

Även om en majoritet i LO-styrelsen nu sagt ja, avgörs frågan av LO:s representantskap senare.

Rättelse: I en tidigare version stod det att den tidigare uppgörelsen var mellan Svenskt näringsliv, Kommunal och Byggnads. Rätt ska vara mellan Svenskt näringsliv, Kommunal och IF Metall.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons