Annons
Nyheter

Löfven bjuder in till mer samarbete

Statsminister Stefan Löfven kallar de borgerligas beslut att överge DÖ för "utomordentligt oansvarigt i ett svårt läge". Han understryker att stabilitet krävs. För att undvika politiskt kaos kräver LO ett samarbete över blockgränsen.(TT)
Politik • Publicerad 10 oktober 2015

– Decemberöverenskommelsen var varken mitt eller regeringens förstahandsval. Det bästa för Sverige vore blocköverskridande samarbete, sade statsministern vid en pressträff i Rosenbad.

Han konstaterade att beslutet att begrava decemberöverenskommelsen (DÖ) inte får några omedelbara konsekvenser.

Annons

– Det leder inte till några större förändringar i svensk politik, regeringens budget går igenom. Men vi kommer att behöva ha fortsatta samtal om hur vi bibehåller stabiliteten.

Två alternativ kvar

Löfven ser nu bara två alternativ för de borgerliga partierna: Antingen samarbeta med Sverigedemokraterna eller söka blocköverskridande lösningar med regeringen.

– Det måste statsministern bjuda in till och de borgerliga partierna svara på hur de tycker att det ska se ut. Men vi kan inte ha ett Sverige som inte går att regera. Det är farligt för alla, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson.

Thorwaldsson vill inte gå in på hur ett sådant samarbete ska se ut. LO har tidigare uppmanat S att göra upp med M om flyktingpolitiken.

Även Thorwaldsson anklagar de borgerliga partierna för ett ansvarslöst agerande.

Men ingen öppning

Alliansen har inget besked om hur den efter DÖ:s fall ska agera mot regeringens framtida budgetar.

De två politiska blockens förtroende för varandra verkar nu vara på bottennivå, vilket kan försvåra framtida samarbete. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, riktar hård kritik mot Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Han tror att hon valde att hoppa av DÖ bara ett par timmar efter att KD gjort det för att slippa en kritisk debatt om DÖ på moderatstämman nästa vecka.

– Det är ett mycket svagt politiskt ledarskap av Anna Kinberg Batra, säger han.

– Alliansen har vikt ner sig och det skapar bekymmer för tilltron till breda politiska överenskommelser framöver och det tycker jag är allvarligt. Sverige behöver mer av politisk samverkan och mindre av politisk lekstuga.

Eneroth anser dock samtidigt att oppositionen är mer splittrad än tidigare, vilket ökar regeringens chanser till samarbete.

Tobé till motattack

Annons

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé går till motattack och anser att Eneroth i stället borde fundera på statsminister Stefan Löfvens "obefintliga ledarskap".

Dagen efter DÖ:s fall var det många bedömare och politiker som stod frågande inför vad som nu kommer att hända på sikt. Alliansledarna står fast vid att rösta på sina egna budgetmotioner i höst, vilket skulle innebära att regeringen får igenom sin budget. Vad som händer därefter är oklart.

Folkpartiledaren Jan Björklund skriver i sitt nyhetsbrev att det inte är önskvärt att driva fram ett nytt parlamentariskt kaos. Han bedömer dock att ett nyval inte kan uteslutas, men anser att i första hand så bör riksdagens partier ta ansvar för att hantera situationen.

När och om Alliansen åter ska lägga fram en gemensam budget senare i mandatperioden kan KD-ledaren Ebba Busch Thor inte svara på. Busch Thor kan inte heller ge besked om huruvida hon tycker att Alliansen ska försöka bryta ut enskilda förslag i regeringens budget för att försöka stoppa dem. Inte heller moderaternas partisekreterare kan ge svar på den frågan.

– Arbetet i finansutskottet har inte inletts ännu och jag vill inte föregå det. Men vår utgångspunkt är att följa upp vår egen budgetmotion och rösta för den, säger Tomas Tobé.

TV-debatt väntar

Busch Thor hänvisar till att Alliansen ska återkomma i budgetfrågorna efter att riksdagen röstat om nästa års budget i slutet av detta år.

– Just nu ser jag ingen anledning för regeringen att avgå, men jag ser ett stort ansvar att faktiskt lyssna på de idéer som finns om hur vi både med hjärta och hjärna ska klara av den stora flyktingmottagning Sverige står inför, säger KD-ledaren.

Det har ifrågasatts hur helhjärtat hon egentligen försökte förmå sitt parti att stå fast vid DÖ. Men Busch Thor försäkrar att hon gjorde vad hon kunde.

– Jag är inte glad, jag konstaterar att vi sökte stöd från rikstinget för att hålla fast vid DÖ, men det var en tydlig majoritet emot, säger hon.

Hennes företrädare som KD-ledare, Göran Hägglund, uppger för flera medier att han tycker att det var olyckligt att riva upp DÖ. Han befarar nu att det blir mycket svårare att regera landet för en eventuell Alliansregering efter valet 2018. Hägglund vill dock inte kritisera Busch Thor.

Annons

En första möjlighet för partiledarna att ge besked till väljarna hur de tänker lösa det nya politiska läget blir i söndagens direktsända partiledardebatt i SVT.

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons