Annons
Nyheter

Löfven: Liberalernas besked inget konstigt

"Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst", skriver statsminister Stefan Löfven i en kommentar till Liberalernas besked att de vill se borgerlig regering efter valet nästa år.
M, KD och SD välkomnar men Jimmie Åkesson varnar samtidigt L-ledaren Nyamko Sabuni för att ställa ultimatum om SD:s roll.
Politik • Publicerad 5 mars 2021
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Det är positivt, skriver Löfven (S), att Liberalernas partistyrelse föreslår partirådet att L ska fortsätta samarbetet i januariavtalet till och med budgetproposition för 2022 och att därefter avveckla det i ordnad takt.

"Vad som händer efter nästa val är upp till svenska folket", skriver han.

Annons

Han konstaterar att Liberalernas partistyrelse har gett besked om hur den vill att Sverige styrs efter nästa val, förutsatt att linjen antas av partirådet.

"Vi socialdemokrater har hela tiden tänkt gå till val självständigt, som eget parti och söker stöd för en regering som kan bygga Sverige starkare och tryggare."

SD varnar L

SD-ledaren Jimmie Åkesson tror att vägvalet är nödvändigt om L inte ska försvinna. Det är bra att Sabuni inser att man måste prata med alla.

"Samtidigt är Sabuni farligt ute när hon ställer ultimatum inför en regeringsbildning som ska äga rum om ett och ett halvt år. Det är inte särskilt proffsigt och det kan mycket väl straffa sig att ha en så hög svansföring, särskilt om man samlar runt tre procent av rösterna i flera opinionsundersökningar.", skriver Åkesson apropå att Sabuni inte stödjer en regering där SD ingår eller tänker budgetsamarbeta med SD.

M välkomnar

Moderatledare Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch är kortfattade, också de i skriftliga kommentarer.

”Sverige behöver en ny start och en borgerlig regering, och jag välkomnar alla som vill arbeta för det. Samtidigt måste alla partier fatta sina egna beslut, och jag har respekt för att detta är Liberalernas process." skriver Kristersso

Busch välkomnar att L vill ha en borgerlig regering och statsminister. Synd bara att de inte överväger att hoppar av januariavtalet omedelbart.

"Dagens besked öppnar upp för fler politiska uppgörelser med L i framtiden. Nu återstår att se vad deras partiråd säger." skriver Busch.

C markerar

Centerledaren Annie Lööf delar Liberalernas syn att januariavtalet bara gäller till nästa val 2022, skriver hon. Men synen på SD inom C är en annan än L:s, låter hon förstå.

"Centerpartiet är ett självständigt, liberalt parti som söker stöd i den breda politiska mitten för att få genomslag för liberal politik. Utan att förhandla och samarbeta med ett antiliberalt SD."

MP beklagar

Annons

Klimat- och miljöminister Per Bolund, som också är språkrör för Miljöpartiet, skriver:

"Jag beklagar att L väljer bort samarbete i mitten av svensk politik för en konstellation som lutar sig mot SD. Vad som händer efter valet och hur Sverige då kan regeras avgörs i slutändan av svenska folket på valdagen."

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons