Annons
Nyheter

Löfven: Så ska EU gå stärkt ur krisen

Politik • Publicerad 8 maj 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) vill bland annat se att EU-kommissionen utvärderar vissa medlemsstaters åtgärder under coronakrisen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) vill bland annat se att EU-kommissionen utvärderar vissa medlemsstaters åtgärder under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

"Det råder ingen tvekan om att solidariteten och koordineringen inom EU stundtals brast i början av coronakrisen." Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter, där han samtidigt ger sin syn på hur EU-samarbetet bör utvecklas inför framtida kriser.

Bland annat anser statsministern att EU:s krishanteringssystem måste förbättras.

Annons

"Vi bör se över hur vi bygger upp fungerande beredskapslager så att Sverige och andra länder är väl förberedda", skriver Stefan Löfven.

Han framhåller också att EU:s grundläggande värderingar ska följas även i kris.

"Det är viktigt att kommissionen följer upp att de åtgärder som satts in i medlemsstaterna under krisen verkligen respekterar de demokratiska fri- och rättigheter som vi bygger vårt samarbete på."

Medlemsstaterna Ungern och Polen har mött skarp kritik av EU-parlamentet för sina åtgärder under coronakrisen. Kritiken gäller främst den ungerska regeringens rätt att styra med dekret på obegränsad tid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons