Nyheter

Löfven: Så ska EU gå stärkt ur krisen

Politik • Publicerad 8 maj 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) vill bland annat se att EU-kommissionen utvärderar vissa medlemsstaters åtgärder under coronakrisen. Arkivbild.
Statsminister Stefan Löfven (S) vill bland annat se att EU-kommissionen utvärderar vissa medlemsstaters åtgärder under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

"Det råder ingen tvekan om att solidariteten och koordineringen inom EU stundtals brast i början av coronakrisen." Det skriver statsminister Stefan Löfven (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter, där han samtidigt ger sin syn på hur EU-samarbetet bör utvecklas inför framtida kriser.

Bland annat anser statsministern att EU:s krishanteringssystem måste förbättras.

"Vi bör se över hur vi bygger upp fungerande beredskapslager så att Sverige och andra länder är väl förberedda", skriver Stefan Löfven.

Han framhåller också att EU:s grundläggande värderingar ska följas även i kris.

"Det är viktigt att kommissionen följer upp att de åtgärder som satts in i medlemsstaterna under krisen verkligen respekterar de demokratiska fri- och rättigheter som vi bygger vårt samarbete på."

Medlemsstaterna Ungern och Polen har mött skarp kritik av EU-parlamentet för sina åtgärder under coronakrisen. Kritiken gäller främst den ungerska regeringens rätt att styra med dekret på obegränsad tid.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.