Annons

Löfven: Sveriges beredskap inte tillräcklig

Svenskarna kan inte slappna av – läget är fortfarande allvarligt, säger Stefan Löfven i en intervju med SVT om coronakrisen. En kris som drabbade ett oförberett Sverige, enligt statsministern.
– Sveriges beredskap är inte tillräckligt bra, säger han.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 11 april 2020
Statsminister Stefan Löfven säger att Sveriges beredskap inte har varit tillräckligt bra.
Statsminister Stefan Löfven säger att Sveriges beredskap inte har varit tillräckligt bra.Foto: Erik Simander/TT

Tänk inte veckor, tänk månader. Det vill statsminister Stefan Löfven inskärpa i svenskarna: coronakrisen är långt ifrån över, och det gäller att hålla ut. I en intervju i SVT:s program Helgstudion säger han att det "är uppenbart" att Sveriges beredskap inte varit tillräckligt bra för att kunna möta krisen.

– Det är därför vi antog en nationell säkerhetsstrategi som gäller allt ifrån vattenförsörjning, elförsörjning och sjukvård. Där har vi påbörjat ett arbete, och då får vi dra slutsatser från den här krisen för att lära oss om vad som behövs.

Annons

SVT:s programledare frågar vilket ansvar Stefan Löfven själv och Socialdemokraterna har för den nedmonterade beredskapen.

– Alla partier har ett ansvar i den delen. Det här är något som avvecklades successivt efter kalla kriget, det är tre decennier vi pratar om. Här är vi många regeringskonstellationer som har medverkat till det, säger han.

Alice Nordevik/TT

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons