Annons
Nyheter

Coronakommission ska syna pandemibeslut

En kommission ska, när pandemin är över, gå igenom händelser och granska beslut under coronakrisen.
Riksdagspartierna välkomnar statsministerns förslag, men Kristdemokraterna anser att den borde börja arbeta så snart det går.
Coronaviruset • Publicerad 7 maj 2020
Statsminister Stefan Löfven vill tillsätta en coronakommission när krisen är över för att gå igenom vad som fungerade och fallerade.
Statsminister Stefan Löfven vill tillsätta en coronakommission när krisen är över för att gå igenom vad som fungerade och fallerade.Foto: Jessica Gow/TT
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tycker att den coronakommission statsministern vill tillsätta efter krisen borde börja arbeta redan nu.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tycker att den coronakommission statsministern vill tillsätta efter krisen borde börja arbeta redan nu.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det har ett stort värde att någon kan följa krisen medan den pågår. Det kan vara svårt att få fram information efteråt, säger KD-ledaren Ebba Busch efter partiledarnas veckomöte med statsminister Stefan Löfven (S).

På mötet lade Löfven fram förslaget om att tillsätta en coronakommission.

Annons

– När krisen är över, jag betonar: när den är över, har regeringen för avsikt att tillsätta en sådan kommission, säger Löfven till TT.

– Vi måste börja fundera på och dra slutsatser av hur det här har påverkat och vad det är vi behöver förstärka i samhället, säger han.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger sig ha fått svävande svar från regeringshåll på sitt förslag om att låta en expertgrupp arbeta fram en exitstrategi, en plan för hur Sverige och samhället ska komma ut krisen med så lite skada som möjligt. En sådan behövs, anser han.

Självklart med kommission

– Folkhälsomyndigheten har mycket djup kompetens när det gäller smittspridningsfrågor men när det handlar om att återstarta ekonomin och vilka mått och steg som ska vidtas när vi ser ljuset i tunneln så tror jag att det behövs fler kompetenser, säger Kristersson.

– Vi borde ha en sådan grupp som återkopplat till partiledarkretsen om hur de ser på läget.

Men tanken på en coronakommission är närmast självklar och bara att säga ja till, enligt Kristersson.

– Det finns många lärdomar från kommissioner om tsunamin, ubåtar och Estonia om hur man ska arbeta. Vi har en rätt god tradition av sådant i Sverige, säger han.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt välkomnar Stefan Löfvens besked.

– Det är viktigt att dra slutsatser av detta. Det är uppenbart att vi behöver allt från beredskapslager till bättre rustad sjukvård och omsorg, säger han.

Ingen instruktion finns

Enligt Löfven ska kommissionen gå igenom händelseförloppet, vilka beslut som har fattats av myndigheter och politiker och hur Sveriges förvaltningsmodell fungerar i ett sådant läge.

Annons

Men någon arbetsorder eller instruktion för den tänkta kommissionen finns inte ännu.

– Vi måste återkomma om direktiv, vilka som ska sitta i den och tidsplan. Jag kommer också att inhämta synpunkter från riksdagens partier om hur man lägger upp en sådan kommission.

Det går inte att säga något i dagsläget om när en kommission bör kunna leverera eftersom krisen först måste vara över, enligt Löfven.

Statsvetarprofessorn Bo Rothstein i Göteborg har krävt att en haverikommission tillsätts. Den bör, anser han, gå igenom den svenska förvaltningsmodellen och var ansvaret ligger för att smittan har tagit sig in på äldreboenden och att så många äldre där har avlidit i sjukdomen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons