Annons
Nyheter

Lufthansa säger sig nära ett räddningspaket

Europas största flygbolagsgrupp, tyska Lufthansa, är fortsatt hoppfull om ett avtal om ett räddningspaket med den tyska regeringen.
Ekonomi • Publicerad 4 maj 2020
Ett Lufthansaflygplan på flygplatsen i Frankfurt i Tyskland. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

Lufthansas samtal med Tysklands regering uppgavs ha stött på bekymmer, enligt tidningen Der Spiegel.

Men i ett brev från ledningen till personalen säger bolaget att man har haft intensiva och konstruktiva diskussioner om finansiell hjälp.

Annons

"Enligt vår synvinkel så kan de här diskussionerna avslutas i närtid", skriver ledningen och tillägger att statligt stöd är nödvändigt för att säkra bolagets framtid.

Blöder miljoner

Lufthansa har drabbats hårt av coronapandemin och i april uppgav vd Carsten Spohr att flygjätten nu har 3 000 passagerare dagligen, jämfört med omkring 350 000 per dag före coronapandemin.

– Vi tappar omkring en miljon euro av likviditetsreserven i timmen. Dag och natt. Vecka efter vecka, sade Spohr.

Bolaget är på jakt efter stöd på 10 miljarder euro för att inte hamna på obestånd. Enligt Der Spiegel vill tyska regeringen ha mer än en fjärdedel av aktierna i företaget i utbyte mot räddningspaketet, vilket skulle göra att tyska regeringen kan blockera strategiska beslut.

Ställer motkrav

Socialdemokratiska SPD, som bland annat har finansministerposten i regeringen, har varnat för att Berlin kommer att ställa motkrav på Lufthansa.

– Staten är ingen idiot som bara kommer att ge pengar och inte ha något att säga till om efter det, säger partiledaren Carsten Schneider till Die Welt.

Lufthansa är å andra sidan motståndare till att ge tyska staten inflytande över verksamheten, och har varnat för att om man inte få hjälp så kan man förklara sig insolvent och söka efter konkursskydd, vilket kan innebära massuppsägningar. Spohr har tidigare sagt att man har omkring 10 000 för många anställda i förhållande till verksamheten.

Fakta: Lufthansa

Lufthansa har verksamhet över hela världen, med närmare 140 000 anställda förra året och en omsättning på 36 miljarder euro.

Förutom trafikbolaget och fraktbolaget med samma namn äger man Eurowings och Germanwings, Swiss Air, Edelweiss Air, Austrian Airlines och Brussel Airlines.

Lufthansa och SAS var två av fem bolag som grundande flygalliansen Star Alliance 1997.

Källa: Lufthansa Group

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons