Annons
Nyheter

Lurades köpa sjuk smuggelvalp som fick avlivas

Paret Qvarsebos längtan efter en ny hund ledde till att de ovetande köpte en insmugglad malteservalp som visade sig vara sjuk och fick avlivas efter bara några dagar.
Djur • Publicerad 9 april 2022
Michael Qvarsebo tillsammans med senaste hunden Mysan. Även kring den finns det frågetecken. "Men den är jättefin, så nu spelar det ingen roll", säger han.
Michael Qvarsebo tillsammans med senaste hunden Mysan. Även kring den finns det frågetecken. "Men den är jättefin, så nu spelar det ingen roll", säger han.Foto: Johan Nilsson/TT
Michael Qvarsebo köpte en valp som visade vara insmugglad till Sverige – och fick avlivas.
Michael Qvarsebo köpte en valp som visade vara insmugglad till Sverige – och fick avlivas.Foto: Johan Nilsson/TT

Michael och Marika Qvarsebo var på jakt efter en ny hund och fick tips om en annons på Facebook. Två dvärghundar av rasen malteser var till salu i deras hemstad.

– Vi åkte till en lägenhet här i Halmstad som var helt utplockad på grejer. De sade att de höll på och renovera, men jag fick en känsla av att något var underligt. Men säljaren var artig och vi blev kanske duperade, berättar Michael Qvarsebo.

Annons

Säljaren visade upp de två malteservalparna och paret Qvarsebo fick information om att hundarna var importerade från ett land i Östeuropa. Men vad de inte fick veta var att hundarna kommit till Sverige från Litauen via en omfattande smuggelverksamhet som tre personer nu står åtalade för.

– Den ena valpen var väldigt aktiv, nästan speedad, och den andra valpen var väldigt lugn. Jag tänkte att det var bäst att vi valde den lugna valpen, minns Michael Qvarsebo om hundköpet som gjordes vintern 2019.

Bara att avliva

De betalade 9 000 kronor för valpen och fick med ett pass som angav att valpen var frisk och kollad av veterinär. Men det visade sig att den lilla vita maltersern inte alls var frisk.

– Fem-sex dagar senare började valpen yla högt en morgon, som om den hade smärtförnimmelser, minns Michael Qvarsebo.

De tog valpen till veterinär som sade att det inte fanns något att göra.

– Valpen hade antagligen en hjärnskada, det var bara att avliva den direkt. Det kändes väldigt olustigt, vi hade hunnit fästa oss vid hunden. Det är också irriterande att ha blivit lurad att köpa en smuggelvalp.

Ny hund glädjer

De började jaga säljaren för att få tillbaka sina pengar. Men säljaren slutade att svara på deras samtal och till slut gav de upp.

– Det var faktiskt otrevligt, det var det. Jag funderade på att koppla in en advokat men det skulle kosta minst lika mycket som hunden kostat. Så det blev inget med det.

Nu har de en ny hund, Mysan, köpt av en privatperson. Allt verkade bra vid köpet men även kring den har det i efterhand uppstått vissa oklarheter. Förmodligen är det ingen äkta pomeranian som säljaren hävdade. Men det kvittar för familjen Qvarsebo.

– Vi betalade antagligen 14 000 kronor för mycket för en hund som inte är äkta. Men den är jättefin, så nu spelar det ingen roll.

Annons

TT: Vad hade du sagt om någon frågat dig om hur man ska köpa hund?

– Jag hade sagt: köp absolut av en auktoriserad kennel, jag hade inte förordat privat säljare med de erfarenheterna vi har. Det har ju blivit konstigt flera gånger, svarar Michael Qvarsebo.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons