Annons
Nyheter

Lyxjakter samlar damm i krisens Dubai

Förenade arabemiraten har liksom många andra länder börjat lätta på sina strikta coronarestriktioner. Men trots att kaféer och restauranger tillåts öppna igen fruktar många för landets ekonomi.
Ekonomi • Publicerad 13 maj 2020
I vanliga fall flockas turister till stranden vid Dubais kända Burj Khalifa, men sedan Förenade arabemiraten införde strikta coronarestriktioner flockas mest måsar där. Arkivbild.
I vanliga fall flockas turister till stranden vid Dubais kända Burj Khalifa, men sedan Förenade arabemiraten införde strikta coronarestriktioner flockas mest måsar där. Arkivbild.Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Så sent som i slutet av januari deklarerade Dubais emir Muhammad bin Rashid Al Maktum att 2020 skulle bli början på 50 år av framgång. Skälet till hans optimism var världsutställningen Expo som i höst var tänkt att locka nära 25 miljoner besökare till emiratet.

I dag är situationen en annan.

Annons

Över 18 000 fall av covid-19 har hittills rapporterats i Förenade arabemiraten och strikta smittskyddsåtgärder har införts. I veckan lättades några av restriktionerna – kaféer och restauranger har fått öppna och Dubaiborna tillåts lämna sina hem.

Men än är det tomt på gator och torg.

Lyxjakter lämnas oanvända

I den flärdfulla stadsdelen Dubai Marina ligger vita lyxjakter prydligt fastsurrade vid kajen, de har inte lämnat hamnen på nästan två månader.

– Jag tror att 95 procent, om inte 100 procent, av omsättningen har försvunnit, säger en av de som vanligtvis brukar hyra ut båtarna till turister, till nyhetsbyrån AFP.

I vanliga fall skulle strandpromenaden ha kryllat av välbeställda turister från bland annat Kina, Ryssland och Storbritannien. Över 16 miljoner besökare lockades förra året till staden. Men strömmen av turister försvann över en natt när Dubai stängde sina gränser för internationella resenärer i mars.

– Om det fortsätter så här klarar vi oss inte längre än tills årsskiftet eller januari, fortsätter uthyraren.

Dubais ekonomi oroar

Förenade arabemiraten räknas som ett av världens rikaste länder. Det består av sju emirat, som fungerar som små kungadömen där en regent, med titeln emir, bestämmer.

Till skillnad från emiratet Abu Dhabi har Dubai ingen nämnvärd mängd olja som kan lyfta ekonomin när turisterna uteblir. Dubai drabbades hårt av finanskrisen 2008–2009 och nu fruktar många en liknande utveckling.

Det finns flera skäl att oroa sig även denna gång. Statsskulden uppskattades i fjol till över 100 procent av Dubais BNP, och på emiratets uppblåsta fastighetsmarknad har priserna fallit med 30 procent sedan 2014.

Förenade arabemiraten har presenterat ett saftigt stödpaket för att rädda ekonomin. Det väntas landa på över motsvarande 685 miljarder kronor i bland annat skattelättnader och slopade avgifter.

Migrantarbetare utsatta

Annons

En annan del av stödpaketet är förändringar i arbetsrätten som förenklar för företag som vill säga upp sina anställda. Detta är något som nu sprider oro bland Dubais miljontals migrantarbetare.

Upp till 89 procent av arbetskraften inom den privata sektorn i Dubai uppskattas bestå av utländsk arbetskraft från framför allt Sydasien. Migrantarbetarna riskerar att drabbas hårt av coronakrisen. Över 260 000 indiska och pakistanska medborgare har redan ansökt om att få resa hem efter att ha förlorat sina arbeten, enligt Financial Times.

Fakta: Förenade arabemiraten

Förenade arabemiraten är beläget på den östra delen av Arabiska halvön. Landet täcker större delen av Musandamhalvön, som separerar Persiska viken från Omanviken och Indiska oceanen.

Landets statsform liknas närmast vid en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, så kallade emirat. Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Under 2006 genomfördes val i starkt begränsad omfattning.

Från att historiskt ha försörjt sig på pärlfiske har landet under det senaste halvseklet förvandlats från fattigt kustland till en av världens rikaste nationer. Mycket har skett tack vare oljan, som först upptäcktes i Abu Dhabi 1958.

Förenade arabemiraten uppskattas äga sex procent av världens kända oljetillgångar och tre procent av världens naturgas. I nuläget utgör oljan en tredjedel av landets BNP men man har under senare år försökt minska sitt beroende av oljan.

Endast tio procent av de som bor i Förenade arabemiraten är medborgare i landet. Resten av invånare är utländska gästarbetare, främst från Indien, Pakistan och Bangladesh.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons