Annons
Nyheter

Riksdagsmajoritet för ökade äldresatsningar

M, KD och V vill kuppa in mer pengar till äldreomsorgen i budgeten. Nu ställer sig även SD bakom förslaget – vilket innebär att det har en riksdagsmajoritet.
Men enligt finansminister Magdalena Andersson (S) finns ingen långsiktighet i förslaget.
Politik • Publicerad 25 februari 2021
De ekonomisk-politisk talespersonerna Elisabeth Svantesson (M) och Jakob Forssmed (KD).
De ekonomisk-politisk talespersonerna Elisabeth Svantesson (M) och Jakob Forssmed (KD).Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har tillsammans med januaripartierna redan beslutat om 4 miljarder kronor för att stärka äldreomsorgen i år. Nu vill den politiskt spretiga alliansen av Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet toppa satsningen med ytterligare 4,35 miljarder kronor.

– Jag hoppas att vi får en bred majoritet i riksdagen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Annons

Förslaget bedömdes först som "intressant" av SD:s gruppledare Henrik Vinge. Nu meddelar partiledaren Jimmie Åkesson att partiet ställer sig bakom förslaget. Därmed finns tillräckligt stöd i riksdagen.

"Förslaget tar sikte på att komma till rätta med flera av de avgörande brister som coronakommissionen pekade på i sin särskilda rapport i december", skriver han på Twitter.

"Inte långsiktigt"

Magdalena Andersson har absolut inget emot mer pengar till äldreomsorgen och pekar på att S-MP-regeringen satsat mer än vad alliansregeringen gjorde under sin tid vid makten. Hon konstaterar samtidigt att de tre partierna som gått samman inte har någon gemensam finansiering.

– Därmed är det inget långsiktigt trovärdigt besked, säger hon.

Hon säger att regeringen löpande har diskussioner med kommunsektorn om hur mycket pengar som behövs. I fjol gjorde kommunerna och regionerna ett rekordstarkt resultat.

M, KD och V lägger flera gemensamma förslag med anledning av coronakommissionens rapport. Den pekar på att de höga dödstalen bland Sveriges äldre har sin grund i bland annat strukturella brister inom äldreomsorgen. Exempelvis ska pengar gå till att få ned andelen timanställningar och tidsbegränsande anställningar inom äldreomsorgen, vilket kostar 2 miljarder kronor årligen, från den 1 juni i år till budgetperiodens slut 2023.

– Personalen har fått bära krisen själva utan stöd från regeringen. En stor anledning till pandemisituationen är att många är timanställda inom äldreomsorgen. Vi måste omvandla de anställningarna, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

Fler läkare

Partierna vill också att den medicinska kompetensen i äldreomsorgen ska stärkas, bland annat med fler läkare och sjuksköterskor, vilket som beräknas kosta 1,35 miljarder kronor i år.

– Vi vill förbättra för personalen. Vi behöver fler heltidstjänster. Men pengarna ska också gå till att anställa fler sjuksköterskor här och nu och att fler kan vidareutbilda sig, säger Jakob Forssmed, KD:s ekonomiskpolitiske talesperson.

Partierna vill också utöka det statliga stödet till bostäder för äldre för 1 miljard kronor för 2021.

– Vi behöver fler platser i boenden med gemenskap för äldre, säger Forssmed och tillägger att han hoppas att förslaget kan röstas igenom i riksdagen och bli verklighet "inom kort".

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons