Annons
Nyheter

Inreseförbud förlängs en månad

Sveriges gräns fortsätter att vara stängd fram till den 15 juni.
Beskedet kom från statsminister Stefan Löfven (S) efter riksdagens coronapräglade frågestund.
Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2020
Statsminister Stefan Löfven (S) svarade på frågor i riksdagen.
Statsminister Stefan Löfven (S) svarade på frågor i riksdagen.Foto: Anders Wiklund/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Regeringens beslut att förlänga inreseförbudet en månad syftar till att minska smittspridningen av coronaviruset och grundas på en rekommendation från EU-kommissionen. Nu har Sverige haft inreseförbud i nästan två månader.

Precis som tidigare är det fortfarande tillåtet att resa till Sverige från andra EU-länder och från ytterligare några länder som Norge och Storbritannien.

Annons

Beskedet presenterades efter riksdagens frågestund, där bland annat en ordväxling med Ulf Kristersson (M) blev central.

Fler tester

Under frågestunden pressades Löfven av Kristersson, som ville ha besked om vem som har ansvaret för att Sverige ska nå 150 000 tester i veckan.

M-ledaren pekar på att man bara nått 29 000.

– Det är någonting som inte fungerar i Sverige som fungerar i andra länder, säger han till TT.

Kristersson kritiserar regeringen för att "ha nöjt sig med att be om strategi" från myndigheterna och sedan trott att "det löser sig självt".

"Andra klarat det"

Enligt Kristersson har det varit helt uppenbart att masstestning är en svår logistisk apparat, som handlar om laboratorier, personal och provtagningskedjor.

– Det här är inget man löser med en skrivbordsprodukt. I många länder sätter man upp hela tältsystem för att kunna få en snabb provtagningsprocedur på plats, säger M-ledaren.

Han tolkar regeringen som att den skyller på regionerna för att de inte sköter testningen rätt.

TT: Du tycker att regeringen borde styra upp testningen bättre?

– Absolut. De borde ta kommandot för detta och skapa en organisation av privata intressenter, laboratorier och klinker, allt som behövs. Jag förstår att detta är svårt, men andra länder har klarat av det.

"Delar frustrationen"

Annons

Löfven sade, när han svarade på Kristerssons frågor i kammaren, att han inte är helt nöjd med testläget.

– Vi ska komma upp i fler tester, de 100 000 ligger fast. Jag delar frustrationen över att det har gått för långsamt.

– Men jag tror inte på att bygga en helt ny strategi, en helt ny struktur i det här läget. Det skulle inte skynda på det hela, hävdade Löfven.

Kristersson menar att konsekvenserna blir förödande för Sverige om inte testerna blir fler.

– Människor är antingen på jobbet, trots att de inte borde vara det, eller stannar hemma fast de behövs på jobbet. Det är det omedelbara, säger M-ledaren.

– På längre sikt blir det massa människor som skulle kunna verka fullt ut i ekonomin, men inte vågar det för de vet inte om de har antikroppar. Och när vi ska börjar minska restriktionerna, så vet vi inte konsekvenserna.

Fakta: Här gäller inte inreseförbudet

I inreseförbudet finns flera undantag. Svenska medborgare omfattas till exempel inte av förbudet. Det finns också några länder från vilka man får resa till Sverige: EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons