Annons

M vill snabba på lagförslag mot gängen

Moderaterna kommer vid valvinst att inrätta en "antigäng-enhet" på justitiedepartementet. Målet är att lägga fram tio prioriterade lagförslag redan nästa år.
Politik • Publicerad 7 september 2022
Vill se "rivstart" mot gängen. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Johan Forssell.
Vill se "rivstart" mot gängen. Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer och rättspolitiska talesperson Johan Forssell.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åtgärder för att stoppa de kriminella gängen kan inte vänta, anser Moderaterna.

– Den nya enheten ska ha ett enda uppdrag, nämligen att på så kort tid som möjligt driva fram den lagstiftning som måste komma på plats för att möjliggöra ett svenskt "bandepakke", säger partisekreterare Gunnar Strömmer.

Annons

Han syftar på de danska åtgärderna mot gängkriminaliteten som M inspireras av. Antigäng-enheten utlovas vara på plats inom en månad vid regeringsskifte.

Danska experter

I dag är personer som arbetar med frågan utspridda på olika enheter både inom och utanför regeringskansliet, enligt Strömmer. Även extern expertis, som åklagare, polis och danska experter, ska knytas till enheten.

– Vi säger att de som ska arbeta med den här uppgiften ska organiseras under ett och samma paraply.

Bland de tio lagförslag som M prioriterar finns bland annat dubbla straff för gängkriminella, visitationszoner, anonyma vittnen och möjlighet att utvisa utländska gängmedlemmar.

Fotboja i tio år

Ett annat lagförslag partiet snabbt vill trycka igenom är långtidsövervakning av grovt kriminella.

– Det skulle i realiteten kunna innebära att tungt kriminella kommer att behöva ha en fotboja på sig i upp till tio år efter att de släppts ur fängelse, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson.

Gunnar Strömmer tror att möjligheterna att få igenom de tio lagförslagen i riksdagen är goda. I M:s tilltänkta regeringsunderlag har dock Liberalerna varit skeptiska mot visitationszoner och anonyma vittnen.

Fakta: Tio prioriterade lagförslag

Antigäng-enheten ska ta fram lagförslag den 1 juni 2023:

Dubbla straff för gängkriminella.

Möjlighet till visitationszoner.

System med anonyma vittnen.

Proaktiv avlyssning/dataavläsning av grovt kriminella..

Omvänd bevisbörda vid förverkande av gängkriminellas egendom.

Antigäng-enheten ska ta fram lagförslag den 1 november 2023:

Utvisa utländska gängmedlemmar.

Straffbart att delta i ett kriminellt gäng. (Krävs dock även en grundlagsutredning och att riksdagen röstar om förslaget även under nästkommande mandatperiod 2026-2030).

Långtidsövervakning av grovt kriminella.

Därtill ska berörda myndigheter i 2023 års regleringsbrev få krav på sig att förebygga och avslöja brott, samt bistå polisen.

Lokala operativa enheter ska ta gängens pengar - även det uppdrag i myndigheternas regleringsbrev 2023.

Källa: Moderaterna

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons