Annons
Nyheter

Macchiarini-artikel dras tillbaka efter fem år

En vetenskaplig artikel författad av skandalkirurgen Paolo Macchiarini har dragits tillbaka, rapporterar Dagens Medicin med hänvisning till nyhetssajten Retraction Watch.
Vetenskap • Publicerad 11 april 2023
Paolo Macchiarini. Arkivbild.
Paolo Macchiarini. Arkivbild.Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

Artikeln, som publicerades 2015 i den vetenskapliga tidskriften Respiration, är en fallstudie där Macchiarini och 25 medförfattare beskriver hur en svårt brännskadad patient behandlats med vita blodkroppar för att lindra svår andningssvikt.

Drygt två år efter publiceringen fälldes Macchiarini och tre av medförfattarna för oredlighet i forskning. Bakom beslutet stod Karolinska institutets dåvarande rektor Ole Petter Ottersen som i samband med detta krävde att artikeln i Respiration skulle dras tillbaka, vilket tidskriften vägrade göra.

Annons

Men nu står det alltså klart att Respiration har hörsammat kravet.

Paolo Macchiarini åtalades 2020 efter att ha opererat in syntetiska luftstrupar på tre patienter. Alla tre avled senare.

Förra året fann tingsrätten att han gjort sig skyldig till ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, och dömde honom till villkorlig dom.

Både åklagarna och Macchiarini har överklagat domen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons