Annons
Nyheter

Macron försöker förklara Taiwankommentar

Den franske presidenten Emmanuel Macrons ord om Taiwan har utlöst rabalder i Europa, men hyllas i Kina.
Macron försöker själv förklara vad han egentligen menade.
Frankrike/Kina/Nederländerna • Publicerad 12 april 2023
Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i Amsterdam, Nederländerna.
Frankrikes president Emmanuel Macron på besök i Amsterdam, Nederländerna.Foto: Mischa Schoemaker/Pool via AP/TT

Det var häromdagen, efter ett statsbesök i Peking, som Emmanuel Macron resonerade kring att EU måste ha en "strategisk autonomi" vad gäller geopolitik i andra delar av världen – däribland frågan om Kinas anspråk på Taiwan.

– Vi ska vara tydliga med var våra åsikter överlappar USA:s, men oavsett om det handlar om Ukraina, relationerna med Kina eller sanktioner, har vi en europeisk strategi, sade han.

Annons

– Vi får inte trassla in oss i en världslig oreda och kriser som inte är våra.

"Inte vasall"

Orden har av vissa tolkats som farligt Peking-vänliga.

Under sitt besök i Nederländerna på onsdagen fick Macron åter frågor om uttalandet, och han gjorde allt som stod i hans makt att för att reda ut begreppen.

– Frankrike står bakom status quo när det gäller Taiwan, sade Macron och förtydligade sedan sin kommentar om USA:

– Att vara en allierad betyder inte att vi är en vasall, sade Macron och hänvisade till det medeltida begreppet om en tjänare som stod i beroendeställning till en markherre.

Men kommentatorer i Kina har redan anammat synen om splittring mellan Europa och USA.

Att Macron poängterar en egen linje för Europa "kommer att visa sig vara ett briljant beslut", skriver Chen Weihua, EU-korrespondent för den regimtrogna engelskspråkiga tidningen China Daily, på Twitter.

Och Global Times, även det en Peking-trogen tidning, tycker att Macrons signaler är "rationella och i linje med Europas intressen".

"Bubbla upp"

Hu Xijin, tidigare chefredaktör på Global Times, skriver att den kinesiska diktaturen ser en möjlighet att så split: "Vi kan känna tillit i att så länge som Kina behandlar europeiska länder vettigt och rättvist medan USA tvingar dem att motsätta sig Kina, så kommer konflikter mellan deras strategiska intressen att bubbla upp".

Även Sveriges forne stats- och utrikesminister Carl Bildt har kommenterat frågan. "EU:s syn på ämnet Taiwan måste vara att vi håller oss till principen 'Ett Kina', och därmed inte stödjer Taiwans självständighet, men att alla eventuella lösningar måste vara fredliga och att vi starkt motsätter oss att Kina använder våld", skriver han på Twitter.

Annons

Kinas linje har blivit känd som "Ett Kina", och syftar alltså på att Taiwan borde ingå i den nation som styrs från Peking. Och ytterst få av världens länder vågar ha formella förbindelser med Taiwan.

Men i praktiken fungerar Taiwan som ett eget demokratiskt land, med omfattande handel med hela världen och stöd och skydd från supermakten USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons