Annons

Macron: Hoppas på snart slut på kriget

Den franske presidenten Emmanuel Macron har kritiserats för sitt uttalande om att inte "förnedra" president Vladimir Putins Ryssland. Nu betonar en rådgivare till Macron att Frankrike står stadigt på Ukrainas sida i kriget.
Ukraina • Publicerad 10 juni 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron betonar via en rådgivare att landet önskar en snar seger för Ukraina i kriget mot Ryssland. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron betonar via en rådgivare att landet önskar en snar seger för Ukraina i kriget mot Ryssland. Arkivbild.Foto: Francois Mori/AP/TT

– Vi vill att Ukraina segrar. Vi vill att Ukrainas territoriella integritet återställs. Vi vill att den här konflikten, det här kriget som Ryssland bedriver mot Ukraina, tar slut så snart som möjligt, säger presidentrådgivaren till journalister.

Macron besöker i nästa vecka Ukrainas grannländer Moldavien och Rumänien. Men något datum för ett besök i den ukrainska huvudstaden Kiev finns inte, enligt rådgivaren.

Annons

De nya franska uttalandena om kriget kommer efter att Macron nyligen gick in i en kritikstorm. Han uttryckte i en intervju med regionala medier vikten av att Ryssland inte "förnedras" för att väst ska kunna "gå vidare med diplomatin" när striderna upphör.

Orden har kritiserats av bland andra Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

"Frankrike och alla andra länder som uppmanar till att inte förnedra Ryssland förnedrar bara sig själva", skrev han på Twitter.

"Vi alla bör fokusera på hur Ryssland ska sättas på plats. Det kommer att skapa fred och rädda liv"

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons