Annons
Nyheter

Macron insvuren för fem "nya" år

Emmanuel Macron har svurits in för fem nya år som Frankrikes president. Han lovar att ta nya tag, med nya sätt att styra.
Frankrike • Publicerad 7 maj 2022
Frankrikes president Emmanuel Macron har formellt svurits in för fem nya år.
Frankrikes president Emmanuel Macron har formellt svurits in för fem nya år.Foto: Gonzalo Fuentes/poolfoto via AP/TT
Emmanuel Macron skriver under pappren. Intill honom står militärens stabschef Benoît Puga.
Emmanuel Macron skriver under pappren. Intill honom står militärens stabschef Benoît Puga.Foto: Gonzalo Fuentes/poolfoto via AP/TT

I ett tal inför regeringen, politiska profiler, dignitärer och hundratals journalister som samlats i Élyséepalatset vill han titulera sig som en "ny" president som har fått ett nytt mandat. Han lovar att "agera" för ett oberoende och mer sammanhållet Frankrike.

– Denna handling är, som vi alla vet, del av en tid i vårt land där det finns rädslor, flera rädslor, som är som sprickor, säger Macron.

Annons

– Att agera innebär således inte att styra landet och sätta ihop reformer för att finna lösningar. . . Att agera, i dessa tider, hänger ihop med enighet, respekt och att man tar hänsyn till att alla är delaktiga.

Emmanuel Macron har tidigare bemött belackare med ett initiativ om en "stor debatt" där tanken var att folk skulle bli mer involverade i det politiska samtalet på olika vis. Nu lovar han en ny typ av styre som ska utgöra grunden för en "demokratisk renässans" i Frankrike.

Laurent Fabius, ordförande i konstitutionsrådet, bekräftade formellt att Macron vann presidentvalets andra omgång med stöd från 18 779 641 fransmän. Macron fick 58,5 procent av rösterna och nationalisten Marine Le Pen fick 41,5.

Presidentens första mandatperiod avslutas formellt först den 13 maj, varpå den nästa startar dagen därpå.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons