Annons
Nyheter

Macron ser nödvändigt samarbete med Orbán

Frankrike/Ungern • Publicerad 13 december 2021
Frankrikes president Emmanuel Macron (höger)mottas av Ungerns president Janos Adler.
Frankrikes president Emmanuel Macron (höger)mottas av Ungerns president Janos Adler.Foto: Noemi Bruzak/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det råder "politiska oenighet" mellan honom och Ungerns premiärminister Viktor Orbán, men att de två måste samarbeta för Europas bästa.

Utspelet kom under Macrons resa till Ungerns huvudstad Budapest, och i samband med ett möte med den så kallade Visegradgruppens ledare. I resan ingår också en träff med Orbán.

Annons

Macron har flera gånger uttryckt sig mycket kritiskt om Orbáns ledarstil och hans inställning till EU. Orbán har i sin tur vädrat sitt missnöje med EU.

Visegradgruppen består av fyra länder i Centraleuropa – Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien – som ofta är på kollisionskurs med övriga EU-länder i frågor om demokrati och rättsstatlighet.

Bland ämnena som ska diskuteras finns klimatfrågan, den digitala omställningen, europeiskt försvar och migrationspolitik.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons