Annons
Nyheter

Macrons parti kan förlora parlamentsmajoritet

Frankrike • Publicerad 8 maj 2020
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild.Foto: Gonzalo Fuentes/AP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macrons parti LREM riskerar att förlora sin majoritet i parlamentet, rapporterar franska medier.

Ett tjugotal parlamentsledamöter från LREM överväger nämligen att lämna partiet och bilda en ny grupp tillsammans med ett trettiotal andra ledamöter, enligt uppgifter till Les Echos och Le Figaro. Den nya partigruppen som döpts till "Ekologi, demokrati, solidaritet", kan se dagens ljus i mitten av maj, skriver Le Figaro.

Annons

Den gemensamma nämnaren i gruppen ska vara motstånd mot flera av president Macrons politiska inriktningar. I en programförklaring som Le Figaro har tagit del av står att gruppen vill bidra till att hantera det ekologiska nödläget, modernisera demokratin och minska de sociala och geografiska orättvisorna.

LREM har redan förlorat 18 ledamöter sedan parlamentsvalet 2017. Partiet har 296 ledamöter i nationalförsamlingen (parlamentet), och behöver behålla minst 289 av dem för att inte förlora sin majoritet.

Rättad: I en tidigare version av textens fanns en felaktig uppgift om datumet för de franska lokalvalen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons