Annons
Nyheter

Maduro: Gränsen till Colombia ska öppnas igen

Den frostiga relationen mellan Venezuela och Colombia tycks tina alltmer.
Gränsen mellan länderna ska öppnas igen den 1 januari, uppger den venezuelanske ledaren Nicolás Maduro.
Venezuela • Publicerad 13 december 2022
Fotgängare passerar Simón Bolívar-bron som förbinder venezuelanska San Antonio del Táchira med colombianska Villa del Rosario den 26 september. Nu ska gränsen öppnas helt.
Fotgängare passerar Simón Bolívar-bron som förbinder venezuelanska San Antonio del Táchira med colombianska Villa del Rosario den 26 september. Nu ska gränsen öppnas helt.Foto: Fernando Vergara/AP/TT

Återöppningen utgör kulmen på en förhandlingsprocess som inleddes i september och som inneburit återupprättade diplomatiska band mellan de två sydamerikanska grannländerna.

– Jag kan meddela att vi helt och hållet kommer att öppna Venezuelas västra gräns mot Colombia för fordonspassager, säger Maduro i ett tv-sänt uttalande.

Annons

Gränsen stängdes delvis för sju år sedan och helt och hållet för tre år sedan, då Maduro ströp den diplomatiska relationen med grannlandet. Orsaken var att Colombias dåvarande regering – liksom en mängd länder världen över, däribland USA – vägrade att erkänna omvalet av den omstridde Maduro.

Colombias nytillträdde president Gustavo Petro, landets förste president från vänsterflanken, har dock försökt lägga balsam på den uppretade relationen länderna emellan och tryckt på för ett återöppnande av gränsen. I slutet av september öppnade delvis Simón Bolívar-bron som förbinder länderna i ett symboliskt första skifte.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons