Annons
Nyheter

Malis junta behåller makten i ett par år till

Militärjuntan som har makten i Mali meddelar att ett civilt styre kan tillåtas ta över om knappt två år.
Mali • Publicerad 7 juni 2022
Malis ledare, kuppmakaren och översten Assimi Goïta, sätter en bortre tidsgräns för dess styre. Arkivbild från augusti 2020.
Malis ledare, kuppmakaren och översten Assimi Goïta, sätter en bortre tidsgräns för dess styre. Arkivbild från augusti 2020.Foto: Baba Ahmed/AP/TT

Juntans ledare, översten Assimi Goïta, har skrivit under ett dekret som har lästs upp i statlig tv. Av det framgår att övergångsperioden kommer att fortsätta råda i 24 månader, från och med den 26 mars i år till mars 2024.

Det är inte första gången de militära kuppmakarna skjuter på tidtabellen. Ursprungligen var det sagt att makten skulle lämnas över i februari i år och sedan har det talats om en femårig övergångsperiod.

Annons

Mali har genomgått två militärkupper de senaste åren. Armén störtade den folkvalde presidenten Ibrahim Boubacar Keita i augusti 2020. En interimspresident tillsattes, men sedan störtades även denne i en kupp i maj året därpå, varpå kuppledaren Goïta tog över.

Juntaledningen har motiverat sitt grepp om makten med de oroligheter som ännu råder i landet. Den har brutit försvarsavtalet som landet hade med Frankrike och i stället närmat sig Ryssland, bland annat genom att hyra in legosoldater från den ökända Wagnergruppen.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons