Annons
Nyheter

Tips från frun avslöjade sexbrottsling

En man i 30-årsåldern, hemmahörande i Norrtälje kommun, åtalas för grov våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp, misshandel och sju fall av sexuella ofredanden. Polisen kom honom på spåren efter tips från hans fru.
Brott • Publicerad 12 maj 2021
En man i 30-årsåldern har i dag åtalats vid Attunda tingsrätt misstänkt för flera sexualbrott. Arkivbild.
En man i 30-årsåldern har i dag åtalats vid Attunda tingsrätt misstänkt för flera sexualbrott. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter en grov våldtäkt i Täby i juni 2020 säkrade polisen dna-spår från förövaren. Det kunde konstateras att spåren matchade dna som säkrats efter ett grovt sexuellt övergrepp i Knivsta kommun två år tidigare. Men vem det var som lämnat spåren gick inte att reda ut.

Det var först när den nu åtalade mannens hustru ringde och tipsade polisen om honom som man hittade den som lämnat dna-spåren på brottsplatserna.

Annons

– Att hon ringde in till polisen var det som gjorde att man kunde gripa honom. Han är inte tidigare straffad så vi hade inte hans dna i vårt register, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Hotade med kniv

Vid den grova våldtäkten i Täby förra året ska mannen, enligt stämningsansökan, ha tagit strypgrepp på kvinnan och även hotat henne med kniv. Han ska också ha filmat våldtäkten.

Även vid det grova sexuella övergreppet i Knivsta 2018 ska den åtalade mannen ha tagit strypgrepp på offret för att tvinga henne till en sexuell handling.

Sex av de sexuella ofredandena begicks i Stockholmsområdet i juli och augusti 2018 och ett fall av sexuellt ofredande skedde i Borlänge i juni 2019.

Enligt stämningsansökningarna har de alla gått till på ungefär samma sätt. Mannen ska ha närmat sig kvinnor och tagit på dem mot deras vilja.

– Det som har hänt har hänt sommartid vid badplatser eller vid vattnet, säger Jeanette Ahle.

Har samarbetat

Hon säger att mannen har samarbetat under förundersökningen och vidgått att han varit på de olika platserna och även vidgått att han är gärningsman.

– Han har också berättat om händelser som vi inte hade koll på, säger Jeanette Ahle.

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år när brotten begicks mot dem. Ingen av dem var bekant med honom.

Mannen häktades den 26 januari i år och är sedan dess frihetsberövad. Det är ännu inte klart när Attunda tingsrätts förhandling i målet kommer att hållas.

Fakta: Åtalas för flera sexualbrott

Brotten som mannen åtalas för:

Grov våldtäkt i Täby kommun den 28 juni 2020

Grovt sexuellt övergrepp i Knivsta kommun den 27 juli 2018

Sexuellt ofredande och misshandel i Täby kommun den 9 augusti 2018

Sexuellt ofredande i Solna stad den 25 juli 2018

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 25 juli 2018

Sexuellt ofredande i Solna stad den 24 juli 2018

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 26 juli 2018

Sexuellt ofredande i Borlänge kommun den 27 juni 2019

Sexuellt ofredande i Sollentuna kommun den 26 juli 2018.

Källa: Åklagarmyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons